Ταχυκαρδία: Τα αίτια και οι κίνδυνοι για την υγεία

Back to Category Ενημερωτικά Δελτία
Source Fit-Blaster
Του Δρος Θεόδωρου Χριστοδουλίδη

Η καρδιά είναι μια αντλία που παρέχει συνεχώς αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Κάθε φορά που η καρδιά συστέλλεται (χτυπά), στέλνει μια ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία. Οι σφυγμοί, οι παλμοί δηλαδή της καρδιάς, μετρώνται συνήθως ανά λεπτό. Σε έναν ενήλικα που βρίσκεται σε ηρεμία, οι σφυγμοί της καρδιάς κυμαίνονται από 50 έως και 100 ανά λεπτό. Αντίθετα, στα βρέφη και στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι περισσότεροι και το φυσιολογικό φάσμα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η καρδιά χτυπά γρηγορότερα από ότι συνήθως. Όταν συμβαίνει αυτό λέμε ότι υπάρχει ταχυκαρδία. Πολλές φορές όταν κάποιος έχει ταχυκαρδία αισθάνεται τους γρήγορους κτύπους της καρδιάς, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ταχυκαρδία δεν γίνεται αισθητή και την αντιλαμβανόμαστε μόνο μετρώντας τους σφυγμούς στα χέρια ή μέσω συσκευών όπως το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο.

Η ταχυκαρδία δεν είναι πάντα παθολογική. Σε ορισμένες συνθήκες η ταχυκαρδία θεωρείται «φυσιολογική».Τέτοια παραδείγματα είναι η ταχυκαρδία αμέσως μετά από άσκηση και στην εγκυμοσύνη. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ταχυκαρδία αποτελεί αντίδραση της καρδιάς σε κάποιο στρες, είτε ψυχικό, είτε σωματικό. Έτσι, ταχυκαρδία μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις έντονου άγχους, όταν υπάρχει πυρετός, στον υπερθυρεοειδισμό, στην αφυδάτωση (π.χ. μετά από εμετούς ή και διάρροιες) και στην αναιμία (χαμηλή αιμοσφαιρίνη). Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στο πλαίσιο κάποιων ασθενειών, όπως οι αναπνευστικές παθήσεις. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών και το κάπνισμα μπορούν από μόνα τους ή σε συνδυασμό να προκαλέσουν ταχυκαρδία.

Όλα όσα αναφέρθηκαν ως τώρα δεν αποτελούν παθήσεις της ίδιας της καρδιάς, αλλά προσαρμογή της σε διάφορες καταστάσεις μέσω αύξησης των σφυγμών. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ταχυκαρδία μπορεί να αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις καρδιοπαθειών, όπως η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη μιας αρρυθμίας. Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα αφού υπάρχουν αρρυθμίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Πώς αναγνωρίζουμε όμως πότε μια ταχυκαρδία συνδέεται με μια σημαντική παθολογική κατάσταση; Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη χωρίς όμως να παραλείπεται η συμβουλή του γιατρού μας. Για παράδειγμα, όταν μια ταχυκαρδία εμφανίζεται χωρίς προφανές αίτιο (π.χ. σε ηρεμία, χωρίς να υπάρχει πυρετός, χωρίς να καταναλωθεί καφεΐνη) εγείρεται η υποψία ύπαρξης παθολογικού αιτίου. Επίσης, ύποπτα θεωρούνται τα επεισόδια που ξεκινούν ή τερματίζονται αιφνίδια, όταν συνδυάζονται με ζάλη, τάση προς λιποθυμία ή και πλήρη απώλεια αισθήσεων. Όταν η ταχυκαρδία συνοδεύεται από δύσπνοια ή πόνο στο στήθος μπορεί επίσης να οφείλεται σε παθολογικό αίτιο όπως και όταν εμφανίζεται ταχυκαρδία σε άτομα με βεβαρημένο ιστορικό και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών ή αιφνιδίων θανάτων.

Η καρδιολογία διαθέτει διάφορα μέσα για τη διερεύνηση των ταχυκαρδιών. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο αν  πραγματοποιηθεί ενόσω υπάρχει η ταχυκαρδία μπορεί να διαγνώσει το είδος της. Μέσω του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορούν, επίσης, να αναγνωριστούν κάποιες παθήσεις, οι οποίες προδιαθέτουν στην εμφάνιση αρρυθμιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ταχυκαρδία εμφανίζεται σποραδικά και για σύντομα χρονικά διαστήματα, γεγονός που δεν επιτρέπει την έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό για να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει προσφέρει διάφορες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα που έλυσαν τα χέρια των καρδιολόγων. Για παράδειγμα η μέθοδος που ονομάζεται Holter ρυθμού δίνει τη δυνατότητα με την τοποθέτηση κάποιων καλωδίων στο θώρακα του ασθενούς που συνδέονται με μια μικρή φορητή συσκευή (ίση ή και μικρότερη με το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου) να καταγράφεται συνεχώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς. Έτσι, όταν προκύψει ταχυκαρδία καταγράφεται και αναλύεται μέσω ενός υπολογιστή. Παράλληλα, στη διερεύνηση ενός ασθενή με ταχυκαρδία μπορούν να συμβάλουν διαγνωστικές μέθοδοι, όπως το υπερηχοκαρδιογράφημα (echo) που αποκαλύπτει αλλοιώσεις της καρδιάς που συνδέονται με αρρυθμίες ή σε κάποιες περιπτώσεις η δοκιμασία κοπώσεως.

Συνεπώς, πρέπει να θυμόμαστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ταχυκαρδία μπορεί να είναι φυσιολογική όπως αμέσως μετά από άσκηση. Όταν όμως η ταχυκαρδία είναι παρατεταμένη, όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία, όταν συνδυάζεται με άλλα ύποπτα συμπτώματα, όταν υπάρχουν καρδιοπάθειες ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να συμβουλευόμαστε κάποιο γιατρό για να διαγνώσει το είδος και τα αίτια της ταχυκαρδίας και αν χρειάζεται να τη θεραπεύσει.


Δρο Θεόδωρος Χριστοδουλίδης
Καρδιολόγου
Cardiocure Medical Center
 
FEATURED GYM

Eurogym
Tel: 70006080
www.eurogym.com.cy
[περισσότερα]
search:
Facebook twitter You Tube RSS Feeds