ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ


Του Δρ. Στέφανος Χανδακάς

Οι κύστεις ωοθηκών, είναι σακούλες γεμάτες με υγρό, παρόμοιες με φουσκάλες. Μια συνηθισμένη κύστη έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού, είναι συνήθως άκακη και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ορισμένες κύστεις μεγαλώνουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα είτε με χειρουργική αφαίρεση. Ένα μικρό ποσοστό των κυστών είναι σοβαρές είτε γιατί σπάνε είτε γιατί γίνονται καρκινογόνες.

Παρόλο που οι νεαρές γυναίκες είναι επιρρεπείς στις κύστεις, οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και φεύγουν χωρίς θεραπεία. Ορισμένες κύστεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια τις σεξουαλικής επαφής ή να δημιουργήσουν το αίσθημα της πληρότητας / πίεσης στην κοιλιακή χώρα.

Τύποι κυστών ωοθήκης

• Η λειτουργική κύστη είναι συνηθισμένη στις νεαρές γυναίκες. Μεγαλώνουν και μετά εξαφανίζονται κατά τον κύκλο περιόδου της γυναίκας.

• Λιγότερο συνήθεις είναι οι ανώμαλες κύστεις, οι οποίες εμφανίζονται όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα στην ωοθήκη. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις, αλλά υπάρχουν και ορισμένες που είναι καρκινογενείς.

Η ενδομητρίωση μπορεί να ενθαρρύνει τις ανώμαλες κύστεις όταν η επένδυση της μήτρας έχει αποκοπεί και μεγαλώνει πάνω στις ωοθήκες. Αυτού του είδους τις κύστεις, οι γιατροί τις αποκαλούν “chocolate cysts” (σοκολατοειδείς), γιατί περιέχουν παλιό σκούρο αίμα.

Κάθε μήνα, αυτές οι κηλίδες της επένδυσης της μήτρας αιμορραγούν, αλλά το αίμα παγιδεύεται μέσα στην κύστη βοηθώντας την να μεγαλώσει. Ορισμένες κύστεις μεγαλώνουν στο μέγεθος του γκρέιπφρουτ. Στο τέλος αυτές οι κύστεις σπάνε. Κατά το σπάσιμό τους, μπορούν να προξενήσουν ζημιά στην ωοθήκη και να προκαλέσουν οξύ πόνο.

Διάγνωση

• Υπέρηχοι – το μηχάνημα περνάει πάνω από την κοιλιακή χώρα και στέλνει υπερηχητικά κύματα μέσα από τα όργανα, εμφανίζοντας τυχόν ανωμαλίες στο κομπιούτερ και στο ραδιογράφο.

• Εξέταση της κοιλιακής χώρας – ο γιατρός πιέζει την κοιλιά σας για να νιώσει το μέγεθος και σχήμα των ζωτικών οργάνων.

Θεραπείες

• OCP Συνδυαστικό αντισυλληπτικό χάπι – θα βοηθήσει να συρρικνωθεί η κύστη. Η συνέχιση του χαπιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άλλης κύστης κατά 70% (Glenville).

• Αναρρόφηση με τη βοήθεια υπέρηχου – όπως δηλώνει και το όνομα είναι μια διαδικασία με υπέρηχο και τοπικό αναισθητικό. Με τη βοήθεια μιας ένεσης μουδιάζει η περιοχή της κοιλιάς όπου φαίνεται η κύστη και τότε μια βελόνα περνάει μέσα στην κύστη και αφαιρεί το υγρό.

• Διακολπική αναρρόφηση / βιοψία με υπέρηχους – πάλι χρησιμοποιώντας υπέρηχους, μόνο που αυτή τη φορά ο καθετήρας μπαίνει μέσα στον κόλπο, για να μπορέσει να πλησιάσει την κύστη ευκολότερα. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, θα σας δοθεί μια ενδομυϊκή παυσίπονη ένεση.

• Λαπαροσκοπική αναρρόφηση ή κυστεκτομή ωοθήκης – είναι μια εγχείρηση που εκτελείται κάτω από ολική αναισθησία.

* Ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς είναι Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος. Έχει εκπαιδευτεί στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Λαπαροενδοσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Μαιευτήριο Μητέρα και στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στη Λευκωσία.


Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ: ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Advertisment