ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ PANIC ZEZIDES.


Ο Panic Zezides μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Συναντήσαμε τον Panic Zezides στο κατάστημα συμπληρωμάτων που διατηρεί στη Λευkωσία και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του γύρω από τα διάφορα σκευάσματα. Ο ίδιος υπήρξε αθλητής της σωματικής διάπλασης για πολλά χρόνια. Του ζητήσαμε λοιπόν να μας μιλήσει για το κατά πόσο είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τα συμπληρώματα αυτά και σε πιο σημείο μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας;

1. Με τη πολύχρονη πείρα που έχεις στο χώρο του Fitness και τη σωματικής διάπλασης, σε ποιο βαθμό θεωρείς πως βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής να επιτύχουμε τους οποιουσδήποτε στόχους έχουμε θέσει σε σχέση με την εμφάνιση του σώματος μας.

Ο ρόλος των σκευασμάτων αυτών είναι καθαρά υποστηρικτικός. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι, πότε και πόσο πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Για παράδειγμα συνίσταται η χρήση kαρνιτίνης πριν από τη γυμναστική αφού βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής συνίσταται η χρήση αμινοξέων για ενέργεια και για άμεση θρέψη των μυών. Τέλος το πιο σύνηθες συμπλήρωμα που συνιστούν οι ειδικοί είναι η πρωτεΐνη.

 

2. Έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με τα διάφορα είδη πρωτεΐνης που κυκλοφορούν στην αγορά. Εσύ, ποιο θεωρείς το πιο αποτελεσματικό;

Η επιλογή πρέπει να γίνεται πάντα με βάση την ώρα που θα καταναλωθεί. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη καζεΐνης ( Casein Protein ) πρέπει να καταναλώνεται το βράδι λόγο του ότι απορροφάται πολύ πιο αργά από τον οργανισμό και με αυτό το τρόπο συνεχίζεται η αποκατάσταση των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου και ως εκ τούτου αυξάνεται και ο μεταβολισμός. Η Hydrolysed/ Isolate Protein πρέπει να καταναλώνεται μετά τη γυμναστική για γρήγορη απορρόφηση και αναδόμηση των μυών ενώ η Whey Protein μπορεί να καταναλωθεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

3. Ποια άλλα συμπληρώματα ζητούν οι πελάτες σου συνήθως;

Είναι πάντα ανάλογος των στόχων τους και το σε πόσο βαθμό καταπονείται το σώμα τους. Η πρωτεΐνη, τα αμινοξέα, η καρνιτίνη και τα CLA είναι αυτά που γνωρίζει πιο πολύ το κοινό αλλά υπάρχουν τόσα άλλα. Για παράδειγμα το μαγνήσιο χρησιμοποιείται συνήθως για την θρέψη των αρθρώσεων, αλλά μπορεί να βοηθήσει πολύ και στη κατακράτηση υγρών που είναι θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν επίσης συμπληρώματα υδατανθράκων για επιπλέον ενέργεια για απαιτητικές προπονήσεις. Η χρήση κολλαγόνου (μορφή πρωτεΐνης που αποτελείται από αμινοξέα) είναι επίσης διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια τόσο στο χώρο της αισθητικής όσο και του αθλητισμού αφού δίνει δύναμη σε διάφορες δομές του σώματος και επίσης προστατεύει το δέρμα εμποδίζοντας την απορρόφηση παθογόνων ουσιών όπως τοξίνες, μικροοργανισμοί, κτλ.

 

4. Τι θα έπρεπε να προσέχει το κοινό όσο αφορά την αγορά συμπληρωμάτων;

Αρχικά θα συνιστούσα η αγορά να γίνεται από τους αντιπροσώπους αφού κυκλοφορούν στην αγορά πολλά νοθευμένα προϊόντα. Η κατανάλωση τους όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του καταναλωτή αλλά μπορεί να βλάψει και την υγειά του. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να διαβάζονται οι ετικέτες με τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων. Λόγο της τάσης που υπάρχει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής πολλές αγορές έχουν εφοδιαστεί με συμπληρώματα διατροφής. Το κοινό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό αφού πολλά από αυτά τα προϊόντα μπορεί να αποκαλούνται πρωτεϊνούχα αλλά έχουν ψιλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη.

 

5. Τέλος, τι θα συμβούλευες τους αναγνώστες να κάνουν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν τους στόχους τους;

Αρχικά θα τους συμβούλευα να γυμνάζονται τουλάχιστο 4 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση τους πρέπει να συμπεριλαμβάνει αερόβια άσκηση και άσκηση με αντιστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα για να έχουμε ένα καλό μεταβολισμό και να γίνεται καύση του λίπους. Αν για κάποιο λόγο δυσκολευόμαστε να έχουμε κανονικό γεύμα θα μπορούσαμε να έχουμε μαζί μας ένα ρόφημα πρωτεΐνης ή μια μπάρα πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τέλος, δε χρειάζεται να στερούμαστε γλυκιές λιχουδιές. Μπορούμε να φτιάξουμε κρέπες (γλυκιές ή αλμυρές), βάφλες ακόμη και πίτσα πρωτεΐνης. Στο κατάστημα μας έχουμε τεράστια γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί το κοινό. Επιπλέον δίνουμε συνταγές στους πελάτες μας για να φτιάξουν σνακ με μια απλή πρωτεΐνη που μπορεί να έχουν σπίτι.

Αν γίνεται ένας σωστός και ισορροπημένος συνδυασμός γυμναστικής και διατροφής, η χρήση των σωστών συμπληρωμάτων θα ενισχύσει τη προσπάθεια του κοινού για να φτάσει στο στόχο του πιο εύκολα και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Θεοδοσία Κυριάκου
Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού
Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων


INTERVIEW WITH RYAN TERRY [EN]
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ (COXY)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟΥΛΑ ΣΑΒΒΑ
Advertisment