ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ (COXY)


Ο Γιώργος Θεοφάνους (Coxy) είναι ένας αθλητής που διαπρέπει στο χώρο της σωματικής διάπλασης όχι μόνο λόγω του ότι είναι ένας εξαίρετος αθλητής αλλά καθώς είναι ένα ανήσυχο πνεύμα γενικότερα. Αν και δηλώνει πως η μεγάλη του αγάπη είναι η μουσική καθώς είναι ένας από τους πιο γνωστούς Dee Jay του νησιού διαπρέπει στο χώρο της σωματικής διάπλασης και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά την εκγύμναση και την διατροφή αλλά επίσης και tips για την βελτίωση της καθημερινότητας μας

 

1. Η κύρια ενασχόληση σου είναι η μουσική. Αντιλαμβάνομαι πως είναι κάτι που πραγματικά το απολαμβάνεις. Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με τον χώρο χώρο του Bodybuilding;

Έπειτα από προτροπή ενός ξαδέλφου μου. Τότε ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή είχα ένα τραυματισμό. Ο ξάδερφος μου είχε γυμναστήριο και εγώ έκανα φυσιοθεραπεία εκεί. Ο ίδιος ασχολούνταν με αγωνιστικό bodybuilding και με προέτρεψε να ασχοληθώ και εγώ. Κάπως έτσι άρχισα και εγώ να ασχολούμαι.

 

2. Πόσα χρόνια έχει που ασχολείσαι με τον χώρο;

Αρχή στον αθλητισμό έκανα με στίβο, ποδόσφαιρο και πολεμικές τέχνες στα 13 μου. Στα 18, τέλη δεκαετίας του 80, αρχές 90 με κέρδισε ο χώρος της σωματικής διάπλασης και τώρα στα 46 μου ακόμη συνεχίζω στο χώρο αυτό.

 

3. Τι είναι αυτό που σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς με τον χώρο ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια;

Είναι ένας δύσκολός χώρος με αρκετό συναγωνισμό που σε σπρώχνει όχι μόνο να ανακαλύψεις αλλά και να ξεπεράσεις τα όρια σου κάνοντας σε να βελτιώνεσαι συνεχώς.

 

4. Σε ποιο βαθμό μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής στην επίτευξη των στόχων μας ;

Αν τα παίρνεις σωστά η χρήση συμπληρωμάτων μπορούν να συμβάλουν υποστηρικτικά στην επίτευξη των στόχων σου. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές δε γίνεται σωστή χρήση. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αντικαταστήσουν την τροφή με τα συμπληρώματα. Αναλόγως με το στόχο σου παίρνεις και τα συμπληρώματα που απαιτούνται για την επίτευξη του. Για τους πιο πάνω λόγους πρέπει να γίνεται σωστή ενημέρωση γύρω από τα διάφορα συμπληρώματα.

 

5. Παρακολουθώντας σε κανείς αντιλαμβάνεται πως όσον αφορά τη διατροφή σου όταν δεν είσαι σε προετοιμασία αγώνων, διαφέρεις από τους υπόλοιπους επαγγελματίες του χώρου. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι δεν περιορίζεσαι στη κλασσική διατροφή Fitness, που μας περιορίζει σε κατανάλωση ρυζιού , γλυκοπατάτας, ψαριού , κοτόπουλου, μπρόκολου και λαχανικών. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από το γεγονός αυτό;

Όταν δεν είμαι υπό προετοιμασία αγώνων προσπαθώ να μην καταναλώνω ζάχαρη, αναψυκτικά και πατατάκια αλλά τρώω πέρα από αυτό τρώω τα πάντα με μέτρο.
Με τα σημερινά δεδομένα λόγο αφθονίας στις επιλογές ( χωρίς γλουτένη, λιπαρά κτλ.) μπορείς να έχεις μια σταθερή διατροφή τρώγοντας υγιεινά και χωρίς να στερείσαι. Αυτό αφορά τον κάθε καθημερινό άνθρωπο.

4. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας προκαλούν άγχος. Κατά πόσο θα μπορούσε η διατροφή μας να συμβάλει στον περιορισμό του άγχους.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν όπως τα πράσινα λαχανικά, το καλό λίπος, το μαύρο ρύζι, τα αυγά, το λάδι καρύδας, το κεφίρ, το τζίντζερ, τα σπαράγγια , το βοδινό κρέας , το κακάο, το μπρόκολο, η κανέλα, η γαλοπούλα και το γιαούρτι.

Επιπλέον υπάρχουν αφεψήματα αλλά και συμπληρώματα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό του άγχους όπως η λεβάντα, η βαλεριάνα, το gaba , η l – theanine, το l – tryptophan, το magnesium, το omega 3, η spirulina, τα probiotics, η vitamin b, η complex, e, η vitamin c και η vitamin d.

Υπάρχουν τροφές όμως τις οποίες οι πλείστοι από εμάς καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες όπως ο καφές, το αλκοόλ , τα υποκατάστατα ζάχαρης, ο τόνος σε κονσέρβα, οι επεξεργασμένες τροφές, ηλιέλαιο κτλ. οι οποίες ουσιαστικά μας προκαλούν ανησυχία.

 

5. Ποια είναι η άποψη σου για τη χρήση γλυκαντικών στα διάφορα σκευάσματα ως υποκατάστατο της ζάχαρης;

Δεν συμφωνώ με τη χρήση ασπαρτάμης αφού είναι σκεύασμα χημείου. Παρόλα αυτά είναι καλό να αναφέρουμε πως η χρήση της έχει δαιμονοποιηθεί ενώ ουσιαστικά για να μας βλάψει πρέπει να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες ημερησίως. Για παράδειγμα για αυτούς που τους αρέσουν τα αναψυκτικά πρέπει να καταναλώσουν 3 λίτρα σε μία μέρα και πάλι με συστηματική βάση.

 

6. Πόσο συχνά θεωρείς ότι πρέπει να γυμνάζεται κάποιος για να είναι υγιής και να έχει μια καλή φυσική κατάσταση;

Πιστεύω πως 4 φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό συμπεριλαμβάνοντας cardio και ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη.

 

7. Ποια η άποψη σου για τη τάση που υπάρχει για το Functional Training;

Είναι καλό να γίνεται μία φορά την εβδομάδα και 3 φορές γυμναστήριο. Με τα μηχανήματα είναι πιο συγκεντρωτική η άσκηση και υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

8. Όντας πατέρας σε ανησυχεί το γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για πολύ χρόνο;

Θεωρώ ότι οι γονείς πρέπει να θέτουν τα όρια γενικότερα. Επιπλέον πρέπει να τα ωθούν στον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Το κάθε παιδί θα αποφασίσει τι του ταιριάζει.

Στο εξωτερικό υπάρχουν γυμναστήρια για παιδιά όπου υπάρχουν όργανα σε μικρότερο μέγεθος για τα παιδιά. Όπως για παράδειγμα στη Σουηδία.

 

Θεοδοσία Κυριάκου
Προέδρος Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού
Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων


INTERVIEW WITH RYAN TERRY [EN]
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟΥΛΑ ΣΑΒΒΑ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ PANIC ZEZIDES.
Advertisment