ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΤΡΑ


Ηλικία: 37 χρονων
Ύψος: 1,76 cm
Βάρος: 95 κιλα
Καταγωγή: Λευκωσια- Κυπρος

Ο επαγγελματίας Αθλητής και Προπονητής Bodybuilding και ιδιοκτήτης του Γυμναστηρίου The Gym, μιλά στο Fit-Blaster για την πολύχρονη καριέρα του στο χώρο, για το Κυπριακό Bodybuilding, και πολλά άλλα.

1. Πότε και πώς πρωτοξεκίνησες με το Bodybuilding;

Αγωνιστικά ξεκίνησα με το bodybuilding το 2004. ‘Ημουν φοιτητής στο 3ο έτος στη Βουδαπέστη στη Γυμναστική Ακαδημία. Είχα ήδη πάθος για το bodybuilding αφού γυμναζόμουν πολύ εντατικά, πρόσεχα τη διατροφή μου και μελετούσα συνεχώς ότι είχε σχέση με το αντικείμενο αυτό. Το κίνητρο μου να αρχίσω την πρώτη μου προετοιμασία ήταν όταν είχα έρθει Κύπρο για διακοπές και παρακολούθησα για πρώτη φορά από κοντά Αγώνες Σωματικής Διάπλασης στην Κύπρο όπως επίσης και το γεγονός ότι ένας πολύ καλός μου φίλος που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη είχε λάβει μέρος το ίδιο διάστημα και είχε κερδίσει το Πανελλήνιο στην κατηγορία του. Ήμουν σίγουρος από την ίδια στιγμή ότι αυτό ήταν το στοιχείο μου και ότι θα έκανα ότι ήταν απαραίτητο για να βρεθώ στη πίστα για τον πρώτο μου αγώνα το συντομότερο.

2. Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη και κίνητρο;

Δύναμη και κίνητρο μου δίνει το γεγονός ότι είναι ένας συνεχόμενος αγώνας με τον εαυτό σου όπου κάθε φορά προσπαθείς να ξεπερνάς τα όρια σου και να βελτιώνεσε. Κάθε νέος αγώνας είναι μια καινούρια πρόκληση. Το επίπεδο και οι απαιτήσεις συνεχώς μεγαλώνουν οπότε εκτός από την προσπάθεια που πρέπει να είναι παντα στο μέγιστο πρέπει να ενισχύουμε επίσης και τις γνώσεις που στην ουσία είναι το κύριο όπλο για να πετύχουμε το στόχο μας που δεν ειναι άλλος από την πρόοδο.

3. Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα ενός Bodybuilder;

Δεν μπορώ να πω ότι είναι δυσκολία. Είναι ένας τρόπος ζωής που στην πορεία γίνετε συνήθεια. Το θέμα είναι η σωστή οργάνωση ειδικά όσον αφορά τη διατροφή και τηνπροπόνηση. Πολλές φορές ανάλογα με την δουλειά του καθενός κάποτε αυτά δεν ρυθμίζονται ακριβώς όπως τα θέλουμε αλλά προσπαθούμε να μην παρεκλίνουμε όσο το δυνατόν γίνεται. Λόγο αυτής της προετοιμασίας η ζωή ενός bodybuilder απαιτεί αρκετές θυσίες ειδικά κατά την αγωνιστική περίοδο, όμως πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και να υπάρχει ισορροπεία.

4. Περίγραψε μας μια τυπική εβδομαδιαία σου προπόνηση.

Μια τυπική εβδομαδιαία προπόνηση είναι:

  • Δευτέρα — Στήθος
  • Τρίτη — Πόδια (με έμφαση στους τετρακεφάλους)
  • Τετάρτη — Πλάτη
  • Πέμπτη — Ώμοι
  • Παρασκευή — Χέρια
  • Σάββατο — Πόδια (με έμφαση στους μηριαίους)

Αεροβειο 3 φορες την βδομαδα απο 40 λεπτα!

5. Αρκετοί παραμελούν την αεροβική άσκηση με το φόβο ότι θα εμποδίσει τη μυϊκή ανάπτυξη. Ποιος πιστεύεις πως είναι ο ρόλος της αεροβικής άσκησης στο bodybuilding και ποια η δική σου προσέγγιση;

Λοιπόν η αερόβεια άσκηση είναι πολύ σημαντική! Η καρδιά είναι επίσης ένας μυς και πρέπει να γυμνάζετε ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι. Εκτός τούτου είναι υπεύθυνη να τροφοδοτεί με αίμα όλους τους υπόλοιπους μύες και πρίπει να είναι δυνατή. Επίσης το αερόβειο βοηθά στο να καίμε περισσότερο λίπος και να έχουμε υψηλότερο μεταβολισμό και περισσότερη αντοχή.

6. Εκτός από αθλητής του bodybuilding είσαι και προπονητής. Πώς νιώθεις όταν οι αθλητές σου κατακτούν σημαντικούς τίτλους σε παγκύπριους Αγώνες;

Μπορώ να σας πω ότι η χαρά που νιώθω σαν προπονητής όταν οι αθλητές μου κατακτούν σημαντικές θέσεις είναι μεγαλύτερη από ότι όταν διαγωνίζομαι εγώ ο ίδιος! Είναι πάρα πολύ συγκηνιτικό να βλέπεις την χαρά και τον ενθουσιασμό κάποιου αθλητή όταν τελικά δικαιώνετε μετά από αυτό το ταξίδι της προετοιμασίας. Το γεγονός ότι μου δείχνουν εμπιστοσύνη και ότι πιστεύουν πως μπορώ να τους βοηθήσω με τις γνώσεις μου να φτάσουν σε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα για το οποίο να είναι περήφανοι, για μένα είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφετε. Ίσως και το άγχος που νιώθω για τους αθλητές μου όταν διαγωνίζονται να είναι πολύ πιο μεγάλο γιατί κατά κάποιο τρόπο έχω ένα μερίδιο ευθύνης απέναντι τους ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο αποτέλεσμα που θέλουν.

7. Ποιός ο ρόλος της διατροφής στη σωματική διάπλαση ενός αθλητή και ποιο πλάνο διατροφής θεωρείς ότι είναι πιο αποτελεσματικό; (π.χ. κέτωση, intermittent fasting, κτλ)

Η διατροφή στο άθλημα της σωματικής διάπλασης παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο. Τώρα υπάρχουν διάφορες θεωρείες και δίαιτες. Προσωπικά δεν προτιμώ την κετωγενική δίαιτα αν και υπάρχουν περιπτώσεις που σε αρκετά άτομα λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά και ίσως και καλύτερα από άλλες μεθόδους. Εγώ σαν αθλητής και σαν προπονητής προτιμώ τις δίαιτες με συχνά γεύματα στα οποία οι ποσότητες προτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών ρυθμίζονται ανάλογα με τα κιλά, το μεταβολισμό, τις θερμίδες που καταναλώνει το κάθε άτομο και τον σωματότυπο του καθενός.

8. Ποια η γνώμη σου για το Κυπριακό bodybuilding;

Για το Κυπριακό bodybuilding έχω να πω ότι τουλάχιστον από τον καιρό που θυμάμαι υπάρχει μια τεράστια εξέλιξη. Αυτό φαίνετε και από τις συμμετοχές, τους θεατές που έρχονται κάθε φορά και κατακλύζουν τα γήπεδα στους αγώνες καθώς επίσης και το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος γενικότερα στην γυμναστική. Η IFBB Κύπρου που είναι η μόνη ομοσπονδία που υπάγετε στον ΚΟΑ ειναι πάρα πολύ οργανωμένη και με τους αγώνες που διοργανώνει δίνει την ευκαιρία σε καινούριους και πιο παλιούς αθλητές να διαγωνιστούν τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σχετικά νέες κατηγορίες bikini και physique έκαναν το άθλημα πολύ δημοφιλές. Επίσης για πρώτη φορά στην Κύπρο είχαμε την χαρά στο γυμναστήριο μου, σε συνεργασία με το Σωματίο Διαγόρας Λευκωσίας και τον προπονητή Γιώργο Γεωργίου, να ανοίξουμε και να παρουσιάσουμε την κατηγορία Children Fitness.

9. Ποιο άτομο θαυμάζεις στο fitness/bodybuilding και γιατί;

Το άτομο που θαυμάζω στο χώρο του bodybuilding είναι η μεγαλύτερη φυσιογνωμία και ο άνθρωπος που έκανε το άθλημα αυτό γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο ARNOLD SCHWARZENEGGER. Ο άνθρωπος αυτός έδωσε πάρα πολλά στο άθλημα και ήταν το κίνητρο για πάρα πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν το bodybuilding και γενικά τη γυμναστική με βάρη. Ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς σήμερα γίνεται στο όνομα του,  το Arnold Classic, όπου αθλητές πολύ ψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος.

10. Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα βασικότερα συμπληρώματα που χρειάζεται ένας bodybuilder κατά το ξεκίνημα του; 

Τα πιο βασικά συμπληρώματα που χρειάζετε κάποιος είναι πρωτεϊνη, κρεατίνη, γλουταμίνη και BCAAs.

11. Μέσα από τόσα χρόνια στο χώρο και με αρκετές διακρίσεις σε Αγώνες Σωματικής Διάπλασης, ποιο είναι για εσένα το σημαντικότερο επίτευγμα σου μέχρι στιγμής;

Σαν αθλητής ήταν η πρώτη θέση που κατέλαβα στους Μεσογειακούς στην Γαλλία το 2015 και άκουσα τον Εθνικό μας Ύνμο στην σκηνή. Αυτή για μένα ήταν η πιο συνγκινητική στιγμή της καριέρας μου σαν αθλητής, καθώς επίσης και η ένταξη μου στους Top 6 στην Ευρώπη το 2016 όπου είχα να διαγωνιστώ με πολλούς αθλητές πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Τώρα γενικά το μεγαλύτερο επίτευγμα για μένα ήταν να καταφέρω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα έχοντας το δικό μου γυμναστήριο και σαν προπονητής να έχω την πιο δυνατή ομάδα με πάρα πολλούς πρωταθλητές και πολλές διακρίσεις στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Είναι τιμή μου επίσης να πάω ως προπονητής της εθνικής μας ομάδας σε αποστολές στο εξωτερικό.

12. Ποιος είναι ο μελλοντικός σου στόχος στο χώρο;

Ο μελλοντικός μου στόχος στο χώρο είναι να συνεχίσω όσο καλύτερα μπορώ ως προπονητής, να προσφέρω τις γνώσεις μου και όσα μπορώ στο κόσμο και στους αθλητές μου για να πετυχένουν πάντα όσα περισσότερα μπορούν. Θα ήθελα επίσης σε κάποια φάση να γίνω κριτής και γιατί όχι σε international επίπεδο.

13. Τι θα συμβούλευες κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με το αγωνιστικό bodybuilding;

Αυτό που θα συμβούλευα κάποιον είναι να παραμείνει ταπεινός όσες επιτυχίες και να έχει, να σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους συναθλητές του, να είναι πάντα αθλητοπρεπής, να έχει αξίες και να μην ξεχάνει ποτέ τους ανθρώπους που του στάθηκαν και τον βοήθησαν να πετύχει τα όνειρα και τους στόχους του. Να έχει πίστη στον εαυτό του και στις δυνατότητες του και να μην εγκαταλείπει ποτέ τις προσπάθειες και τον αγώνα του!


INTERVIEW WITH RYAN TERRY [EN]
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ (COXY)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟΥΛΑ ΣΑΒΒΑ
Advertisment