ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΕΤΩΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΟ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ


1. Πότε και πώς ξεκινήσατε με την προπόνηση CrossFit;

Μαρίνος: Η πρώτη μου επαφή με το άθλημα του CrossFit ξεκίνησε το 2013 όταν σπούδαζα και παράλληλα εργαζόμουν σε αθλητικό κέντρο. Αρχίσαμε σιγά σιγά να δοκιμάζουμε κάποια από τα γνωστά προγράμματα του CrossFit και από τότε κολλήσαμε.

Ανδρέας: Προπόνηση CrossFit δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το 2013σε ένα γυμναστήριο στο οποίο δουλεύαμε. Είχαμε ακούσει για αυτή τη μέθοδο προπόνησης και έτσι είπαμε να τη δοκιμάσουμε. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από τη πρώτη κιόλας φορά.

Διαβάστε επίσης: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ CROSSFIT

2. Τι είναι κατά τη γνώμη σας αυτό που διαφοροποιεί το CrossFit από άλλα αθλήματα;

Μαρίνος: Η ολοκληρωτική προπόνηση. Κάθε άθλημα έχει τις δικές του πτυχές της φυσικής κατάστασης που πρέπει να βελτιωθούν, για παράδειγμα σε κάποια αθλήματα πρέπει να είσαι πολύ δυνατός και εκρηκτικός, σε κάποια δεν χρειάζεται πολύ ιδιαίτερη δύναμη και εκρηκτικότητα αλλά χρειάζεται ένα πολύ δυνατό αερόβιο σύστημα κλπ. Στο CrossFit πρέπει να είσαι καλός σε όλα. Βελτιώνοντας όλες τις πτυχές της φυσικής σου κατάστασης βελτιώνεις παράλληλα και όλες τις πτυχές της υγειάς σου.

Ανδρέας: Aυτό που διαφοροποιεί το CrossFit από τα άλλα αθλήματα κατά τη γνώμη μου είναι η ποικιλία των ασκήσεων που περιέχει, η ένταση, και η ευχάριστη αίσθηση που παίρνεις όταν τελειώνει ένα workout. Επίσης αυτό που το κάνει τόσο ενδιαφέρον και ξεχωριστό είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει άλλα αθλήματα όπως άρση βαρών , ένα πολύ δυναμικό άθλημα το οποίο ο αθλητής αποκτά δύναμη και εκρηκτικότητα. Ενόργανη γυμναστική κατά την οποία ο αθλητής αποκτά κιναισθησία του σώματος , και όπου ο ασκούμενος είναι ικανός να εκτελεί δύσκολες ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Επίσης με τις αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το σχοινάκι , το ποδήλατο, την κωπηλατική , το σκιέρ και άλλες πολλές, ο αθλητής/ασκούμενος βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα. Με απλά λόγια το CrossFit είναι μια εξαιρετική μέθοδος με την οποία μπορείς να βελτιώσεις τα πάντα. Δύναμη, αντοχή, εκρηκτικότητα , συγχρονισμό, ισορροπία καρδιοαναπνευστική αντοχή, ταχύτητα, ευκινησία, ακρίβεια και άλλα.

Διαβάστε επίσης: Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ CROSSFIT

3. Ασχολείστε με κάποιο άλλο άθλημα;

Ανδρέας: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες πριν από 12 χρόνια περίπου .Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούμαι με το βραζιλιάνικο ζιουζίτσου.

Μαρίνος: Αυτήν την περίοδο όχι. Ασχολούμαι αποκλειστικά με το CrossFit.

 

4. Πολλοί θεωρούν το CrossFit ως ένα επικίνδυνο είδος προπόνησης το οποίο ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμών. Ποια η δική σας άποψη;

Ανδρέας: Η δική μου άποψη σε ότι αφορά τραυματισμούς είναι ότι όλα τα αθλήματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και να επιφέρουν τραυματισμούς αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά από τους προπονητές και τους αθλητές/ασκούμενους. Εφόσον οι ασκήσεις και οι κινήσεις εκτελεστούν καθώς πρέπει δεν υπάρχει κανένας μα κανένας κίνδυνος. Είναι στο χέρι του κάθε προπονητή ο αθλητής/ασκούμενος να παραμείνει ασφαλής φτάνει να εφαρμοστούν όλες οι αρχές της προπονητικής, σωστή προοδευτικότητα, περιοδικότητα στα προγράμματα και ιδιαίτερη έμφαση στη τεχνική και στη κίνηση.

Μαρίνος: Δεν είναι ποιο επικίνδυνο από άλλα αθλήματα και είναι λιγότερο επικίνδυνο από αθλήματα επαφής. Όπως σε όλα τα είδη γυμναστικής ,εξαρτάται καθαρά από τον προπονητή. Συμβουλή μου για αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν CrossFit είναι να ερευνήσουν καλά πριν καταλήξουν σε κάποιο γυμναστήριο ή προπονητή.

5. Ποιο άτομο θαυμάζετε στο χώρο του αθλήματος και γιατί;

Ανδρέας: Είναι πολλά τα άτομα που θαυμάζω από το χώρο του CrossFit γιατί χρειάζεται μεγάλη πνευματική και σωματική δύναμη και αφοσίωση και οι περισσότεροι από αυτούς τους αθλητές το αποδεικνύουν συνεχώς. Αυτούς που θαυμάζω περισσότερο είναι ο Rich Froning, 4 φορές πρωταθλητής στα CrossFit Games και Mat Frazer 2 φορές πρωταθλητής στα CrossFit Games.

Μαρίνος: Χωρίς ίχνος υπερβολής θαυμάζω ποιο πολύ έναν αθλητή του γυμναστηρίου μας. Είναι 38 χρονών οικογενειάρχης με χειρονακτική δουλειά που τις πλείστες φορές οι υποχρεώσεις του επιτρέπουν να έρθει για προπόνηση λίγο πριν κλείσει το γυμναστήριο και φυσικά συνεχίζει μόνος του αφότου κλείσουμε. Εκτός από τον θαυμασμό για την αφοσίωση που μου προκαλεί η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά άλλο τόσο θαυμασμό μου προκαλεί ο χαρακτήρας του.

 

6. Ποια η γνώμη σας για την εξέλιξη του CrossFit στην Κύπρο;

Ανδρέας: Η εξέλιξη του CrossFit στη Κύπρο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ο κόσμος θέλει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα γυμναστήρια και να δοκιμάσει καινούργιες μεθόδους εκγύμνασης. Και φυσικά όταν ο κόσμος βλέπει τα επιθυμητά αποτελέσματα ασφαλώς θα συνεχίσει να αναπτύσσετε και να εξελίσσετε το CrossFit.

Μαρίνος: Η κοινότητα του CrossFit όλο και μεγαλώνει. Όλο και πιο πολύς κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται αυτή την μέθοδο προπόνησης και οι αθλητές άρχισαν να ξεπερνούν επιδόσεις που ποιο παλιά έμοιαζαν άπιαστες.

7. Έχετε λάβει μέρος σε Αγώνες CrossFit;

Ανδρέας: Ναι , έχω λάβει σε μερικούς αγώνες όπως η πρώτοι αγώνες που έγιναν στη Κύπρο το 2013 στο Guaba στη Λεμεσό και στα Wod Wars το 2016 που επίσης πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό. Επίσης συμμετείχα στα CrossFit Open 2 φορές το 2015 και το 2017 .

Μαρίνος: Όχι και ειδικά αυτήν την περίοδο ασχολούμαι μόνο με την προπονητική. Αν θέλεις να είσαι αθλητής του CrossFit θέλεις πολύ χρόνο και ενέργεια που αυτήν την περίοδο προτιμώ να την αφιερώνω στην προπονητική και στην βελτίωση του γυμναστηρίου μας.

8. Πόσο δύσκολο είναι για κάποιο άτομο να ξεκινήσει μια προπόνηση CrossFit και πόσο ρόλο παίζει το επίπεδο φυσικής του κατάστασης;

Ανδρέας: Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε. Η δυσκολία είναι σχετική και τα προγράμματα προσαρμόσιμα. Δηλαδή δεν θα κάνει το ίδιο πρόγραμμα ένας αθλητής που θέλει να πάει αγώνες σε σχέση με κάποιον που απλά το κάνει για σκοπούς εκγύμνασης. Διαφορετικά κιλά θα βάλει ο αθλητής και άλλα κιλά ένας απλός ασκούμενος. Επίσης μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις σε όλες τις ασκήσεις.

Μαρίνος: Πολύ εύκολο , ξεκινάμε με απλές βασικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος με χαμηλή ένταση και χαμηλό όγκο προπόνησης. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία ούτε συγκεκριμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

 

9. Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας επίτευγμα μέχρι στιγμής;

Ανδρέας: Το μεγαλύτερα επίτευγμα μου μέχρι τώρα είναι η δημιουργία του CrossFit Factory και η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου την οποία δεχόμαστε καθημερινά.
Επίσης κάποια προσωπικά μου επιτεύγματα είναι τα εξής:
– 1os Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα βραζιλιάνικου ζιουζίτσου το 2014
– 1os Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα βραζιλιάνικου ζιουζίτσου το 2015
– 1os Στο παγκύπριο πρωτάθλημα βραζιλιάνικου ζιουζίτσου NO GI το 2015
– 3os Στο Open Rome το 2013
– 3os Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα NO GI στη Ρώμη 2015

Μαρίνος: Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό μας και η επιτυχία του γυμναστηρίου μας.

 

10. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι ατομικά αλλά και όσον αφορά το CrossFit Factory Engomi;

Ανδρέας: Οι μελλοντικοί μου στόχοι ατομικά είναι να συνεχίσω να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου όσο περισσότερο μπορώ έτσι ώστε να προσφέρω στους πελάτες μου τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται . Επίσης να συνεχίσω να αντιμετωπίζω προκλήσεις που μου δίνουν ώθηση στον να προσπαθώ συνεχώς για το καλύτερο, έτσι ώστε να πετύχω μεγαλύτερα επιτεύγματα.

Μαρίνος: Οι ατομικοί μου στόχοι είναι η συνεχείς εξέλιξη μου σαν προπονητής όσο αφορά την ποιότητα της υπηρεσίας και η ανάδειξη αθλητών υψηλού επιπέδου σε διάφορα αθλήματα.

Μαρίνος & Ανδρέας: Οι στόχοι μας όσον αφορά το γυμναστήριο είναι κοινοί. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε όσο περισσότερο γίνετε το γυμναστήριο σαν όνομα αλλά και σαν χώρο, σκοπεύουμε στο κοντινό μέλλον να μετακινηθούμε σε μεγαλύτερο χώρο. Επίσης θα θέλαμε να δουλέψουμε ποιο πολύ με αθλητές διαφόρων αθλημάτων για ενίσχυση της φυσικής τους κατάστασης. Ο πιο πολύς κόσμος πιστεύει ότι κάνουμε μόνο CrossFit, αλλά η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε και με πολλούς αθλητές διαφόρων ομαδικών αλλά και ατομικών αθλημάτων. Επίσης η συνεχής αναβάθμιση του χώρου και του περιβάλλοντος ανάλογα με τις ανάγκες των μελών μας. Ο κύριος μας στόχος είναι να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και όρεξη και να δίνουμε το 100% ώστε να προσφέρουμε όσο το δυνατό τα καλύτερα αποτελέσματα και όσο το δυνατό την καλύτερη εμπειρία στα μέλη μας.

Διαβάστε άρθρα:
-> από τον Ανδρέα
-> από τον Μαρίνο


INTERVIEW WITH RYAN TERRY [EN]
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ (COXY)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟΥΛΑ ΣΑΒΒΑ
Advertisment