ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ!


Είναι αλήθεια ότι για καταφέρουμε να φτάσουμε σε χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους και για να έχουμε ένα καλοσχηματισμένο σώμα θα πρέπει να συνδυάσουμε διατροφή, προπόνηση με βάρη και φυσικά αερόβια άσκηση.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε αποτελεσματικότερη την αερόβια άσκηση και να μεγιστοποιήσουμε την απώλεια λίπους.

 

Πρωινή Αερόβια Άσκηση

Αφού κτυπήσει το ρολόι για το πρωινό εγερτήριο και ξυπνήσουμε πρωί πριν φάμε, τα επίπεδα του γλυκογόνου (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) στους μύες και στο συκώτι είναι παρά πολύ χαμηλά. Αυτό είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για να κάψουμε λίπος αντί για υδατάνθρακες, ως ενεργεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι καίμε έως και 300% περισσότερο λίπος όταν κάνουμε αερόβιες ασκήσεις σε αυτό το περιβάλλον χαμηλού γλυκογόνου. Αν όμως δεν έχετε χρόνο το πρωί για αερόβια μην σκάτε, υπάρχει και άλλος τρόπος.

Ποιος είναι αυτός; Η προπόνηση με βάρη είναι από τη φύση της αναερόβια άσκηση που μειώνει τα επίπεδα γλυκογόνου στους μύες. Για αυτό το λόγο η αερόβια μετά τα βάρη ηχεί παρόμοιο αποτέλεσμα με την αερόβια το πρωί με άδειο στομάχι.

 

Φορέστε Ρούχα

Όσο δύσκολο και να ακούγετε, και φυσικά είναι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπαθήστε να φοράτε ζεστά ρούχα (ζακέτα, φούτερ μπλούζα, κτλ) ενώ κάνετε αερόβιο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη απώλεια υγρών μέσω των οποίων αποβάλουμε τοξίνες και περιττές ουσίες που δεν χρειάζεται το σώμα μας. Καθώς επίσης χάνουμε και γρηγορότερα πόντους από τα επίμαχα σημεία.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτόν καταφέρνουμε και αυξάνουμε την θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να αυξάνετε και η διαδικασία της θερμογένεσης κατά την οποία μπορεί το σώμα μας να καίει περισσότερες θερμίδες. (Μέθοδος με την οποία δουλεύουν και οι θερμογενετικοί λιποδιαλυτές)

 

Ασκηθείτε για 30 Λεπτά

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εκτελέσετε την αερόβια άσκηση σας ούτε το πρωί με άδειο στομάχι γιατί πρέπει να πάτε στην δουλεία αλλά ούτε και μετά την προπόνηση με βάρη γιατί δεν σας φτάνει ο χρόνος, αλλά κάνετε αερόβια οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρα θα πρέπει να ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 20 λεπτά το λιγότερο για να ξοδέψει το γλυκογόνο και να ξεκινήσει να καίει σωματικό λίπος.

 

Η Σωστή Ένταση

Στα γυμναστήρια συχνά υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι όσο πιο γρήγορα τρέχει κανείς στο διάδρομο, στο ποδήλατο ή στο ελλειπτικό, τόσο περισσότερο λίπος καίει. Έρευνα έχει αποδείξει ότι η μέγιστη ποσοστιαία καύση λίπους δεν γίνεται κάνοντας αερόβια υψηλής έντασης, αλλά κάνοντας αερόβια μέτριας έντασης.

Σε έρευνα των Acthen και Jeukendrup βρέθηκε ότι σε ένταση 63% VO2 max έχουμε τη μέγιστη χρήση λίπους ως καυσίμου, ενώ η ελάχιστη χρήση λίπους (και αντίστοιχα μέγιστη χρήση γλυκογόνου) έγινε στα 83% VO2 max. Με λίγα λόγια το να κάνουμε μεγαλύτερη ένταση δεν σημαίνει ότι θα κάψουμε περισσότερο λίπος. Απλά η συνεχόμενη υψηλή ένταση καίει περισσότερες θερμίδες από γλυκογόνο (το οποίο θα αναπληρωθεί μετά το τέλος από αυτά που θα φάμε/πιούμε).

 

Βill Katsimenis
Fitness Model & Personal Trainer


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
ΠΡΩΙΝΗ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ;
Advertisment