ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΜΗΡΙΑΙΟΥ


Η ευελιξία είναι μέρος ενός καλά ολοκληρωμένου προγράμματος γυμναστικής. Η βελτίωση της ευελιξίας σας θα διατηρήσει ένα πλήρες εύρος κίνησης στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μύες σας, καθώς επίσης θα βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών. Οι διατάσεις δεν απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά αν δεν χρησιμοποιείτε την κατάλληλη μορφή εκτέλεσης κατά τη διάρκεια της διάτασης, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο τραυματισμού, όπως το τράβηγμα του μυ.

 

Ζέσταμα

Το πρώτο λάθος κατά τη διάρκεια μίας διάτασης του μηριαίου, είναι εκτελώντας την όταν οι μύες είναι κρύοι. Οι μύες μπορούν να παρομοιαστούν με ένα κομμάτι πλαστικό. Εάν επιχειρήσετε να το λυγίσετε όταν είναι κρύο, θα σπάσει απότομα. Αν ζεσταθεί το πλαστικό και στη συνέχεια προσπαθήσετε να το λυγίσετε, θα κινηθεί με ευκολία. Σκεφτείτε τους μύες σας με τον ίδιο τρόπο και εκτελέστε 5 με 10 λεπτά προθέρμανσης, όπως περπάτημα, πριν από τη διάταση.

 

Όρθια διάταση

Εκτελέστε μία όρθια διάταση τοποθετώντας το δεξί σας πόδι σε μια ελαφρώς υπερυψωμένη επιφάνεια. Κρατήστε τα δάκτυλα των ποδιών σας αντιμέτωπα με το ταβάνι και το πόδι σας ευθεία. Σκύψτε μπροστά ξεκινώντας την κάμψη από τους γοφούς σας και πιέστε το στήθος προς το πόδι σας. Τα πιο συνηθισμένα λάθη σε αυτή τη διάταση είναι το λύγισμα του γονάτου και η κάμψη από τη μέση. Ένα άλλο λάθος είναι επίσης η τοποθέτηση των χεριών σας στα γόνατα καθώς εκτελείτε τη διάταση.

 

Διάταση σε καθιστή θέση

Αυτή η διάταση εκτελείτε σε καθιστή θέση, όπου επεκτείνετε το ένα πόδι μπροστά σας λυγίζοντας το άλλο για να ξεκουράσει το πλάι του ποδιού στο πάτωμα. Σκύψτε μπροστά ξεκινώντας από τους γοφούς, κρατήστε την πλάτη ευθεία και πιέστε το στήθος προς το πόδι σας.

Μια ακατάλληλη μορφή αυτής της διάτασης είναι η κάμψη του γονάτου και σκύβοντας από τη μέση τοποθετώντας μόνο τα χέρια στο γόνατο σας.

 

Διάταση σε ύπτια θέση

Ξαπλώστε ανάσκελα ευθυγραμμίζοντας και τα δύο πόδια. Αφήστε το ένα πόδι στο πάτωμα και σηκώστε το άλλο στον αέρα, κάθετο προς το δάπεδο. Κρατηθείτε από το πίσω μέρος του ποδιού σας κάτω από την άρθρωση του γονάτου, αν είναι δυνατόν.

Λάθος εκτελέσεις αυτής της διάτασης περιλαμβάνει την κάμψη ενός ή και των δύο γονάτων, την ανύψωση ή μετατόπιση των γοφών από το πάτωμα, ή κρατώντας τα χέρια σας στο πίσω μέρος του γονάτου.

Διαβάστε επίσης: ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ: ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

 

Άλλα λάθη

Για να είναι αποτελεσματική μια διάταση, θα πρέπει να την κρατήσετε στατική για 45 έως 60 δευτερόλεπτα. Οι περισσότεροι δεν απολαμβάνουν τις ασκήσεις ευελιξίας, κρατώντας μία διάταση για μόνο 10 δευτερόλεπτα. Είναι επίσης κοινό άτομα να κρατούν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της διάτασης, έτσι καλό είναι να επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας πλήρης ροής της αναπνοής σας.

Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια μιας διάτασης. Είναι αποδεκτό να αισθάνεστε δυσφορία, αν όμως αισθανθείτε πόνο, τότε απελευθερώστε την ένταση.

 

Πηγή: Livestrong.com


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
ΠΡΩΙΝΗ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ;
Advertisment