Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ


Του Κύπρου Πόρακου

 

Το Καράτε ανήκει στην κατηγορία των άοπλων παραδοσιακών μαχητικών τεχνών και προέρχεται από την Ιαπωνία. Οι τέχνες αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Έκτοτε μετεξελίχθηκαν και τροποποιήθηκαν, για να καταλήξουν στις σύγχρονες μορφές τους.

Γνωστά και αναγνωρισμένα στυλ Καράτε είναι το Shotokan, Wado Ryu, Goju Ryu, Kyokushinkai κ.λ.π. Το Shotokan είναι το πιο δημοφιλές στυλ παραδοσιακού καράτε στον κόσμο. Τα ιδεογράμματα της λέξης ” Καρά-τε” σημαίνουν άδειo χέρι. Με άλλα λόγια είναι μια τέχνη άοπλης αυτοάμυνας, στην οποία μπορούν να ασκηθούν άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πρωτοξεκίνησε ως φυσική άσκηση των βουδιστών μοναχών στη Κίνα. Εισήχθη στα νησιά της Οκινάουα, από τα οποία το εισήγαγε στην Ιαπωνία, στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, ο Gichin Funakoshi. Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στην “έκθεση φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης” το 1921 στο Τόκυο. Ο τότε διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Χιροχίτο, ενθουσιάστηκε από την παρουσίαση και πρότεινε να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Η τέχνη εξαπλώθηκε ραγδαία στη Ιαπωνία και από το 1950 και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Karate-Do δεν είναι μόνο μια μαχητική τέχνη που αναπτύσσει τα σωματικά προσόντα του ανθρώπου. Ταυτόχρονα στηρίζεται σε φιλοσοφικές βάσεις και αναπτύσσει τα πνευματικά και ψυχικά του προσόντα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του Karate-Do.

Η σωστή εκπαίδευση θα του δώσει με τα χρόνια την τεχνική, η τεχνική την τέχνη και η τέχνη τη φιλοσοφία – έναν τρόπο ζωής. Είναι μια φιλοσοφία που οδηγεί με τον αυτοέλεγχο στην αυτογνωσία.

Σε καμία ηλικία δεν είναι αργά για να ασχοληθεί κανείς με το άθλημα. Προσφέρει στον εργαζόμενο και στον ελεύθερο επαγγελματία σωματική άσκηση στο μέτρο των δυνατοτήτων του, και παράλληλα τον βοηθάει να ξεφύγει από το στρες της καθημερινότητας. Με δύο λόγια να κάνει πράξη το αρχαιοελληνικό ρητό “νους υγιής εν σώματι υγιή”.


KRAV MAGA: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΤΑΙ ΤΣΙ – ΕΝΑΣ ΑΠΑΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ
WING CHUN KUNG FU – ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Advertisment