ΞΙΦΑΣΚΙΑ


ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Ένοπλο μαχητικό άθλημα μονομαχίας (Ολυμπιακό Αγώνισμα)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το ξίφος συνοδεύει τον άνθρωπο από τότε που ανακάλυψε τα μέταλλα και την επεξεργασία τους. Καίτοι απεικονίσεις σε μνημεία δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί της ανθρωπότητας χρησιμοποιούσαν ξίφη, η αγωνιστική ξιφασκία σχηματοποιήθηκε κυρίως μετά την έλευση της πυρίτιδας, όταν το ξίφος έγινε πιο ελαφρύ και η χρήση του πολύ πιο επιτηδευμένη. Οι πρώτοι όμιλοι ξιφασκίας δημιουργήθηκαν τον 15ο αιώνα, ενώ τον 16ο φτιάχτηκαν τα πρώτα ξίφη μονομαχίας, τα οποία ήταν ελαφρά, λεπτά και με έμφαση στη χρήση της αιχμής και όχι της κόψης. Τον 17ο αιώνα, η αγωνιστική ξιφασκία άρχισε να γίνεται αποκλειστικά με το ένα χέρι (ως τότε χρησιμοποιούταν και το άλλο, ως άμυνα), ενώ η μάσκα προστασίας άρχισε να χρησιμοποιείται τον 18ο αιώνα. Ολυμπιακό Αγώνισμα έγινε ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896, ενώ από το 1955 χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό σύστημα καταγραφής χτυπημάτων και βαθμών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Χάρη στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, όλοι σχεδόν έχουν δει ξιφασκία. Ένα χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το αγώνισμα χρησιμοποιεί τρία είδη ξιφών (επέ ή ξίφος μονομαχίας, φουάλ ή ξίφος ασκήσεων και σαμπρ ή σπάθη) και ότι οι ασκούμενοι με τη ροή της εκμάθησής τους, συνήθως, καταλήγουν να «ειδικευτούν» σε κάποιο από τα τρία. Η μάχη γίνεται σε ευθεία γραμμή και υπάρχουν αρκετές διαφορές στους κανονισμούς, αναλόγως με το όπλο που χρησιμοποιεί ο κάθε ξιφομάχος. Τα προστατευτικά (ζακέτα-θώρακας, μάσκα, γάντια) αλλά και η ιδιαίτερα ελαφριά κατασκευή των ξιφών, περιορίζει σχεδόν 100% τον κίνδυνο τραυματισμών.

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Η ξιφασκία είναι πλέον αποκλειστικά προσανατολισμένη στον πρωταθλητισμό –έχει άλλωστε μια ιστορία 110 ετών ως Ολυμπιακό Αγώνισμα. Αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται κυρίως σε νεαρότερα άτομα που θα αναζητήσουν σε αυτήν μια αγωνιστική σταδιοδρομία. Αυτό, συνδυαζόμενο με τη δυναμική φύση της εξάσκησης (την οποία δεν κάνει ευκολότερη ο εξοπλισμός!) ενδέχεται να αποτρέψουν τους κάπως μεγαλύτερους. Βεβαίως, αυτό δεν είναι απαραίτητο και με λίγο ψάξιμο μπορείτε σίγουρα να βρείτε συλλόγους και/ή εκπαιδευτές που θα σας διδάξουν ξιφασκία για λόγους γενικότερης άσκησης. Αν η μυθολογία του ευρωπαϊκού ξίφους και της χρήσης του σας φαίνονται ελκυστικά, αξίζει να τη δοκιμάσετε.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ξίφος, ζακέτα, μάσκα, γάντια, παντελόνι ξιφασκίας, λευκές κάλτσες, επίπεδα παπούτσια.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΒΡΩ: Η Ξιφασκία διαθέτει τη δική του Ομοσπονδία με σωματεία σε Λευκωσία και Λεμεσό. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες στο www.fencing.org.cy.

 

Πηγή: www.mart-art.gr


KRAV MAGA: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΤΑΙ ΤΣΙ – ΕΝΑΣ ΑΠΑΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ
WING CHUN KUNG FU – ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Advertisment