ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ


ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ: Μαχητικό άθλημα (Ολυμπιακό αγώνισμα)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το τόξο είναι ένα από τα παλαιότερα όπλα του ανθρώπου. Μπορεί να το δει κανείς ως εργαλείο για κυνήγι ακόμα και στις παλαιότερες τοιχογραφίες σε σπήλαια, πράγμα που δείχνει ότι συνοδεύει την ανθρωπότητα από την αυγή της καταγωγής της. Το πέρασμα των αιώνων και οι διάφοροι πολιτισμοί έφεραν πλειάδα εξελίξεων ως προς τα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής, τόσο του ίδιου του τόξου, όσο και των βελών, ενώ ως άθλημα υπάρχει από την εποχή του Ομήρου. Η σύγχρονη τοξοβολία έγινε Ολυμπιακό Αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900, βγήκε από τους Αγώνες το 1920 και επέστρεψε, μόνιμα πια, το 1972. Έκτοτε διατηρεί τη δημοτικότητά της σε όλον τον κόσμο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όπως γνωρίζουμε, σχεδόν όλοι πλέον, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η βασική περιγραφή είναι απλή: ο τοξότης προσπαθεί να χτυπήσει έναν στόχο με ομόκεντρους κύκλους και όσο πιο κοντά στο κέντρο είναι οι βολές του, τόσο περισσότερους πόντους σημειώνει. Δύο στοιχεία που θα πρέπει να επισημάνουμε ως βασικές γνώσεις είναι ότι οι αποστάσεις μεταξύ τοξότη και στόχου ποικίλουν (από 30 έως 90 μέτρα) και μαζί τους ποικίλει, βεβαίως, και το μέγεθος του στόχου (από 80 έως 122 εκατοστά διάμετρο), καθώς και ότι υπάρχουν δύο είδη τόξων: το σκοπευτικό αντίκυρτο (το οποίο χρησιμοποιείται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες) και το σύνθετο –το δεύτερο ξεχωρίζει από τις τροχαλίες στα άκρα του. Βεβαίως υπάρχουν και τα πιο απλά τόξα, τα λεγόμενα και παραδοσιακά.

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ): Οι εξελίξεις στην τεχνολογία κατασκευής τόξων έχουν κάνει την τοξοβολία ένα πραγματικά δημοκρατικό άθλημα –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαιτητική, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Παρ’ ότι οι περισσότεροι σύλλογοι θα ενθαρρύνουν περισσότερο τους νεότερους ασκούμενους, επενδύοντας στο μέλλον τους ως πρωταθλητών, στην τοξοβολία μπορεί να ασκηθεί ο καθένας. Τα μόνα αποτρεπτικά χαρακτηριστικά είναι ότι οι σύλλογοι περιορίζονται από το θέμα του χώρου (πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι από όσο θα δικαιολογούσε η δημοτικότητα του αθλήματος), καθώς και το ζήτημα του κόστους εξοπλισμού. Βεβαίως, αυτά δεν θα αποθαρρύνουν όσους θέλουν να δουν από κοντά το συναρπαστικό αυτό άθλημα και να νοιώσουν την ασύγκριτη αίσθηση της απελευθέρωσης του βέλους και του χτυπήματος του στόχου.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Τόξο, βέλη, φαρέτρα, προστατευτικά χεριών.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΒΡΩ: Προτείνουμε να αποταθείτε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας (www.archery.org.cy), για πληροφορίες σχετικά με το πού θα βρείτε σύλλογο για να ασκηθείτε.

 

Πηγη: www.mart-art.gr


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
ΠΡΩΙΝΗ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ;
Advertisment