ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ


Παρόλο που τα παιδιά αποτελούν την πιο δραστήρια ηλικιακή ομάδα, η καθημερινή φυσική τους δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με τα παιδιά των προηγούμενων δεκαετιών. Η διαφοροποίηση του τρόπου ζωής των ενηλίκων καθώς επίσης και ο αυξημένος χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον υπολογιστή, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την μείωση της φυσικής τους δραστηριότητας.

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα θα πρέπει πρώτα από όλα να κατανοήσουμε την ωφέλεια της άσκησης στην υγεία αλλά και στην προσωπικότητα των παιδιών και επίσης με πρακτικούς τρόπους να παρακινήσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να κάνουν την άσκηση τρόπο ζωής.

 

Βασικές ωφέλειες της άσκησης

1. Η συστηματική άσκηση βοηθά στην διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια για την υγεία του παιδιού. Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης καθώς επίσης και η αύξηση του μεταβολισμού αποτελούν βασικό μέτρο για την αποφυγή της παχυσαρκίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την αύξηση του σωματικού βάρους, τα λιποκύτταρα αφού μεγαλώσουν σε σημαντικό βαθμό, διασπώνται αυξάνοντας τον αριθμό των λιποκυττάρων (υπερπλασία). Ο αριθμός των λιποκυττάρων τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενηλικίωση του ατόμου, δεν μπορεί με κανένα φυσιολογικό τρόπο να μειωθεί, παρά μόνο να μειωθεί το μέγεθος των λιποκυττάρων.

Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία για το βάρος των παιδιών, αφού οι συνέπειες από την επιλογή του τρόπου ζωής των ενηλίκων δεν έχουν αρνητική επίδραση στο σώμα του παιδιού μόνο κατά την παιδική ηλικία, αλλά και κατά την ενηλικίωση του.

2. Η ενασχόληση του παιδιού με κάποιο άθλημα της αρεσκείας του, ευνοεί τις πιθανότητες να συνεχίσει να γυμνάζεται και κατά την ενηλικίωση του. Η κάθε συνήθεια για να καθιερωθεί ως συνήθεια, χρειάζεται επανάληψη. Όσο περισσότερα χρόνια επαναλαμβάνει το είδος της άσκησης που τον ευχαριστεί, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να εντάξει την άσκηση στο τρόπο ζωής του.

3. Λόγω της λανθασμένης στάσης του σώματος κατά την καθημερινή ζωή (διάβασμα, ηλ. υπολογιστή), είναι συχνό φαινόμενο οι ώμοι να πέφτουν μπροστά, δημιουργώντας το πρόβλημα της κύφωσης. Με το κατάλληλο ασκησιολόγιο όπου γίνεται ενδυνάμωση του πάνω μέρους πλάτης (ρομβοειδή, υπακάνθιο, ελάσσων στρογγύλο) σε συνδυασμό με τις διατάσεις των θωρακικών μυών, η στάση του σώματος μπορεί να βελτιωθεί.

4. Η άσκηση «σμιλεύει» την θέληση των παιδιών και βοηθά στην απόκτηση σημαντικών στοιχείων της προσωπικότητάς τους. Ο αθλητισμός και η προσπάθεια για βελτίωση της απόδοσης απαιτεί από τα παιδιά αφοσίωση, αυτοπειθαρχία και τα βοηθά να κατανοήσουν την συσχέτιση μεταξύ προσπάθειας και αποτελέσματος. Η νοοτροπία αυτή μεταφέρεται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην καριέρα αλλά και στην προσωπική ζωή. Μαθαίνει το άτομο να βάζει στόχους και να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα άλλο στοιχείο εξίσου σημαντικό είναι η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και η εκμάθηση του ατόμου στην κρίσιμη ηλικία όπου διαμορφώνει την προσωπικότητα του, πώς να ενεργεί όχι απλά για τον εαυτό του, αλλά για όλους.

5. Με την συμμετοχή του παιδιού στην άσκηση, προοδευτικά βελτιώνονται οι διατροφικές συνήθειες. Σε ηλικία όπου εύκολα παρασύρεται, κάνει φιλίες και συναναστρέφεται με άτομα που δεν καπνίζουν, δεν πίνουν αλκοόλ και γενικά λόγω της άσκησης μένουν μακριά από κακές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης: ΑΘΛΟΥΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Καθοριστική η στάση των γονιών

Η στάση των γονιών αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την συμμετοχή του παιδιού στην άσκηση. Πρακτικά, ακολουθώντας τα 5 πιο κάτω βήματα οι γονείς θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν σε συστηματικό πρόγραμμα άσκησης.

1. Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια του παιδιού είναι όταν οι γονείς δείχνουν το καλό παράδειγμα με πράξεις. Για παράδειγμα η καθιέρωση έστω μερικών Σαββατοκυρίακων τον μήνα όλη η οικογένεια να κάνει ποδηλασία σε ασφαλές μέρος έξω στην φύση, συνδυάζει την άσκηση με τον κοινό χρόνο που μπορούν να περάσουν τα μέλη της οικογένειας.

2. Το ενδιαφέρων και ο ενθουσιασμός των γονιών για αυτό που κάνουν τα παιδιά καθώς και επίσης και η ανταμοιβή τους με κάποιο συμβολικό τρόπο κάνει τα παιδιά να νιώθουν σημαντικά και αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχίσουν την δραστηριότητα την οποία επέλεξαν. Η αναγνώριση για αυτό που κάνουν στην παιδική ηλικία, είναι πολύ σημαντική.

3. Πέρα από την οργανωμένη άσκηση οι γονείς μπορούν να παρακινούν τα παιδιά τους να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα γύρω από το σπίτι. Πχ. Κατά την απογευματινή βόλτα του σκύλου, θα μπορούσαν να βρίσκονται και τα παιδιά (με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία και η ωριμότητα των παιδιών).

4. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί η βοήθεια των γονιών στην μεταφορά των παιδιών στο γυμναστήριο, στην πισίνα ή στο γήπεδο. Πρακτικά λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους, μεταφέροντας τα όπου χρειάζεται.

5. Παρακινήστε τα παιδιά μέχρι να βρουν ποια δραστηριότητα τους αρέσει. Δοκιμάστε με κολύμπι, τέννις, άσκηση με αντιστάσεις στο γυμναστήριο με την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός του ασκησιολογίου να γίνεται από Certified Fitness Consultant ο οποίος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της άσκησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Διαβάστε επίσης: ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

Παράμετροι της άσκησης

Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να δίνεται έμφαση σε ενεργητικό παιχνίδι και σε άλλες φυσικές δραστηριότητες στις οποίες θα τους είναι ευχάριστες παρά σε οργανωμένη άσκηση. Σε μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να γίνεται άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές/εβδομάδα. Σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να γίνεται μεγαλύτερη διάρκειας αερόβια άσκηση (40-60 λεπτά), περισσότερες φορές/εβδομάδα (5-6 φορές).

Η άσκηση με αντιστάσεις θα πρέπει να γίνεται 2-4 φορές/εβδομάδα. Η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να γίνεται με μηχανήματα τα οποία να έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται στο ύψος των παιδιών, με κατάλληλο λάστιχο, με το βάρος του σώματος ή με βαράκια. Το πρόγραμμα θα πρέπει να αποτελείτε από 8-12 βασικές ασκήσεις οι οποίες να ενεργοποιούν μεγάλες μυικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση σε ασκήσεις που προάγουν την ορθοσωμία. Οι επιλεγόμενες ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται με βάση τις σωματικές ιδιαιτερότητες του παιδιού αλλά και με βάση του επιπέδου ωριμότητας. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η κάθετη επιφόρτιση της σπονδυλικής στήλης, όπως καθίσματα, πιέσεις ώμων με μπάρα και άλλα.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ

Ο αριθμός των επαναλήψεων θα πρέπει να βρίσκεται στις 10-20 επαναλήψεις και το διάλειμμα μεταξύ των σετ να κυμαίνεται 45-60 δευτερόλεπτα. Η ταχύτητα της άσκησης θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να έχει διάρκεια 5-6 δευτερόλεπτα/επανάληψη. Εξαίρεση αποτελεί η άσκηση με αντιστάσεις η οποία γίνεται με σκοπό να βελτιώσει την απόδοση σε αθλήματα ταχυδύναμης όπως πολεμικές τέχνες, στίβος και άλλα. Η αύξηση της δυσκολίας θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια πίστευαν ότι η μυική δύναμη στα παιδιά δεν μπορεί να βελτιωθεί λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης της ορμόνης τεστοστερόνης, μια σειρά από πρόσφατες έρευνες αποδεικνύει ότι η μυική δύναμη στα παιδιά μπορεί να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Η βελτίωση αυτή οφείλετε σε κύριο λόγω από την προσαρμογή του νευρικού συστήματος, την βελτίωση της νευρομυικής συναρμογής δηλαδή τον έλεγχο που ασκεί το νευρικό σύστημα στο μυικό. Η σημαντικότητα της άσκησης με αντιστάσεις στα παιδιά εστιάζεται στην πρόληψη τραυματισμών κατά την διάρκεια διαφόρων αθλημάτων, στην βελτίωση της απόδοσης τους στα αθλήματα όπου χρειάζεται η μυική δύναμη, αλλά κυρίως στις μακροπρόθεσμες ωφέλειες που θα υπάρχουν στην ενηλικίωση τους, όπως λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα μέσης (οσφυϊκής μοίρας) και οστεοπόρωσης. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι δυνατοί μύες προστατεύουν και στηρίζουν καλύτερα τις αρθρώσεις. Οι ασκήσεις ευλυγισίας αποτελούν επίσης μέρος του συνολικού ημερήσιου προγράμματος άσκησης.

 

Στελιος Αριστοδήμου
Health & Fitness Specialist/Consultant ACSM, ACE, B.Sc.
www.bodydesign.com.cy


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
ΠΡΩΙΝΗ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ;
Advertisment