ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Για όλους αυτούς τους γονείς εκεί έξω που προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε λαχανικά, οι Ολλανδοί ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: κρατήστε τα τραγανά είτε βράζοντάς τα είτε μαγειρεύοντας τα στον ατμό.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wageningen χρησιμοποίησαν δύο εύκολα διαθέσιμα λαχανικά, που καταναλώνονται πολύ συχνά – τα καρότα και τα πράσινα φασολάκια. Τα μαγείρεψαν με έξι διαφορετικούς τρόπους και τα δοκίμασαν σε ομάδες παιδιών του δημοτικού σχολείου, για να ανακαλύψουν τον τρόπο που προτιμούσαν να καταναλώνουν τα λαχανικά.

Τα καρότα και τα φασολάκια έγιναν πουρές, στον ατμό, βραστά, τηγανητά, ψητά και πολύ τηγανισμένα και στη συνέχεια σερβιρίστηκαν στα παιδιά, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονταν από 4 έως 12 ετών. Στην ομάδα ελέγχου που αποτελούνταν από ενήλικες 18-25 ετών, επιδόθηκαν επίσης τα ίδια λαχανικά παρασκευασμένα με τις ίδιες μεθόδους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι είπαν ότι τα παιδιά σε πολλές χώρες έτρωγαν λιγότερα λαχανικά από την ημερήσια ποσότητα ποσό που συνιστάται από επαγγελματίες της υγείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πλειοψηφία των παιδιών άρεσαν περισσότερο τα λαχανικά βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό.

Το γεγονός αυτό, θεώρησαν οι ερευνητές, οφείλεται στο ότι τα καρότα και τα φασολάκια διατηρούν την αυθεντική γεύση τους, το χρώμα και την τραγανή υφή τους, και ότι αυτός ο τρόπος μαγειρέματος με τον οποίο πολλά παιδιά ήταν εξοικειωμένοι, διατηρεί ομοιογενή την επιφάνεια στα λαχανικά, χωρίς να προκαλεί το αντιαισθητικό καστανό χρώμα των άλλων μεθόδων μαγειρέματος.

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν ότι η προτίμηση των παιδιών στα λαχανικά καθοριζόταν από ένα σύνολο παραγόντων όπως η ενιαία εμφάνιση, η υφή τους που είναι εύκολη στη μάσηση και την κατάποση και η τυπική, οικεία γεύση αυτών των λαχανικών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, παρά το γεγονός ότι μελλοντικές έρευνες είναι απαραίτητες ώστε να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις, η μελέτη αυτή έδειξε ότι είναι πολλά υποσχόμενη το να προσφέρονται στα παιδιά τα λαχανικά που είναι όσο το δυνατόν πιο τραγανά, με την χαρακτηριστική γεύση των λαχανικών και μια ενιαία επιφάνεια χωρίς τον καστανό χρωματισμό τους και χωρίς κοκκώδη υφή, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τακτική με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο πρόβλημα της κατανάλωσης λαχανικών από τα παιδιά.

 

Μάνωλαράκης Μανώλης
Διαιτολόγος-διατροφολόγος


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Advertisment