ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αμερική, τα παιδιά ήδη από την προσχολική τους ηλικία διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, τις οποίες μάλιστα μιμούνται από τους γονείς τους.

Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Δρ Lisa A. Sutherland του Ιατρικού Σχολείου Dartmouth στο Lebanon του New Hampshire, δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine). Συμμετείχαν 120 παιδιά, 2 έως 6 ετών, τα οποία έλαβαν μέρος σε ένα παιχνίδι με ένα φανταστικό μαγαζί τροφίμων.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, ζήτησαν από τα παιδιά να επιλέξουν ότι θέλουν μέσα από μια λίστα 133 προϊόντων, όπως είναι τα υγιεινά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και γάλα, αλλά και τα λιγότερο υγιεινά γλυκά, πατατάκια, γλυκά δημητριακά και ζαχαρωτά.
Οι γονείς των παιδιών επίσης, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά αγοράζουν διάφορες τροφές και ροφήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όλοι είπαν ότι παίρνουν να τα παιδιά τους μαζί στα ψώνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα περισσότερα παιδιά αγόρασαν αλμυρές ή γλυκές λιχουδιές, κατά μέσο όρο, όμως, οι λίστες των παιδιών περιείχαν τόσο υγιεινές τροφές όσο και μη υγιεινές. Ωστόσο, 35 ήταν τα παιδιά που επέλεξαν εμφανώς περισσότερα γλυκά και λιχουδιές απ΄ ότι φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι τα παιδιά μιμούνται τις διατροφικές επιλογές των γονιών τους. Τα παιδιά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν επιλέγουν αμέσως γλυκά εάν αφεθούν ελεύθερα να το κάνουν. Αντίθετα, στηρίζονται στις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες των γονιών τους, διαμορφώνοντας έτσι από νωρίς τις δικές τους.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να αφομοιώνουν και να μιμούνται τις επιλογές φαγητού των γονιών τους από πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμα μπορέσουν να εκτιμήσουν εκτενώς τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών» δήλωσε η Δρ Lisa A. Sutherland.

Επομένως, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το να δίνουν οι γονείς στα παιδιά προσχολικής ηλικίας υγιεινές τροφές και γεύσεις, θα συμβάλει καθοριστικά στο να κρατήσουν και σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά και για πάντα, αυτές τις υγιεινές συνήθειες.

 

Αναδημοσίευση από: Healthierworld.gr


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Advertisment