ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ!


Της Κυριακού Κατερίνας

 

Tα παχύσαρκα παιδιά φαίνεται πως εμφανίζουν περιορισμένη ευαισθησία στην αίσθηση των γεύσεων σε σχέση με όσα έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη. Αυτή η περιορισμένη ικανότητά τους να διακρίνουν τις πέντε βασικές γεύσεις –πικρό, γλυκό, αλμυρό, ξινό και umami- μπορεί να τα προδιαθέτει στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής στην προσπάθειά τους να τις αντιληφθούν.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στηρίζονται σε μία μελέτη στην οποίο συμμετείχαν 99 παχύσαρκα και 94 παιδιά φυσιολογικού σωματικού βάρους, ηλικίας 6 έως 18 ετών, που δεν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας και που δεν προσλάμβαναν κάποιο φάρμακο που να επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση.

Οι συμμετέχοντες γεύτηκαν 22 “γευστικές ταινίες” τις οποίες τοποθετούσαν στη γλώσσα τους –υπήρχαν τέσσερις ταινίες διαφορετικής έντασης για κάθε γεύση και δύο ταινίες ουδέτερης γεύσης- προκειμένου να ανιχνεύσουν τη γεύση της κάθε μίας από αυτές και να της κατατάξουν με βάση την έντασή τους.

Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε μία κλίμακα αξιολόγησης των παιδιών, τα οποία θα μπορούσαν να σκοράρουν το μέγιστο 20 βαθμούς, σε κάθε σωστό προσδιορισμό των πέντε διαφορετικών γεύσεων στις τέσσερις διαφορετικές τους εντάσεις. Οι τελικές βαθμολογίες των παιδιών κυμαίνονταν από τους δύο έως τους 19 βαθμούς. Τα κορίτσια και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κατάφερναν να διακρίνουν τις γεύσεις πιο σωστά.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά κατάφερναν να διακρίνουν με περισσότερη επιτυχία τη γλυκιά από την αλμυρή γεύση, αλλά με λιγότερη την αλμυρή από την ξινή και την αλμυρή από την umami. Τα παχύσαρκα παιδιά εμφάνισαν στατιστικά σημαντικά περισσότερη δυσκολία να γευτούν τις διαφορές στις εντάσεις, σκοράροντας κατά μέσο όρο 12,6 βαθμούς σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους που συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 14 βαθμούς.

Ο ακριβής λόγος που εξηγεί τις διαφορές στην αντίληψη των γεύσεων δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο τα γονίδια, οι ορμόνες, οι πολιτιστικές επιρροές και η έκθεση σε διαφορετικές γεύσεις κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής μπορεί να διαδραματίζουν το ρόλο τους. Προγενέστερες μελέτες υποδεικνύουν πως μία υψηλή ευαισθησία στην αντίληψη των διαφορετικών γεύσεων μπορεί να βοηθά τα άτομα να μειώσουν τις ποσότητες της τροφής που καταναλώνουν.

 

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Advertisment