5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΧΤΥΠΗΣΕΤΕ» ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!


Ένα θέμα το οποίο όσο περνάει ο καιρός γίνετε μια αυξανόμενη ανησυχία, είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε για ένα περίπατο γύρο από μια παιδική χαρά ώστε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο σοβαρό έχει καταντήσει αυτό το θέμα. Όλο και περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν υπέρβαρα, και αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει μόνο το σύστημα υγείας, αλλά και την αυτοπεποίθηση των παιδιών αυτών καθώς μεγαλώνουν.

Ενώ το σωματικό βάρος δεν μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο στις νεαρότερες ηλικίες των 5 έως 12 ετών, από τη στιγμή που περνούν αυτή την ηλικία οι πλέον έφηβοι αρχίζουν να έχουν περισσότερη επίγνωση του μεγαλύτερου σωματικού τους μεγέθους, το οποίο πολύ πιθανό να τους επηρεάσει αρνητικά.

Με τη πρόωρη λήψη μέτρων προς την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και παίρνοντας ένα ενεργό ρόλο ως γονέας, μπορείτε να αποτρέψετε από το να γίνει αυτό ένα μεγάλο πρόβλημα στη ζωή τους.

Πιο κάτω είναι μερικά από τα κυριότερα πράγματα  που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σχετικά με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

 

1.    Δώστε έμφαση στις επιλογές τροφίμων αντί στη δίαιτα

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάνετε είναι ότι δίνετε έμφαση στις καλύτερες διατροφικές επιλογές αντί στη δίαιτα. Δεν είναι καλή ιδέα να δώσετε στο παιδί σας την εντύπωση ότι θα πρέπει να περιορίζει την πρόσληψη της τροφής του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικούς συνειρμούς σε σχέση με το φαγητό και να προωθήσει την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Αντί αυτού, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει πιο έξυπνες επιλογές, σε περίπτωση που νιώθει το αίσθημα της πείνας. Ενώ δεν θα ήταν καλό να του επιβάλετε τον περιορισμό τροφίμων, θα πρέπει να μάθετε το παιδί σας να ακούει τα σήματα πείνας του σώματος του. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ούτως ώστε να αποκτήσει από νεαρή ηλικία τη συνήθεια του συσχετισμού της πείνας του με την πρόσληψη τροφής. Στη συνέχεια, θα είναι λιγότερο πιθανό να τρώει για άλλους λόγους εκτός της πείνας και πιο πιθανό να σταματήσει να τρώει όταν αισθανθεί πλήρης.

Στόχος σας θα πρέπει να είναι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σημασία της τακτικής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και άπαχες πηγές πρωτεϊνών. Δοκιμάστε να τα απομακρύνετε από μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων – πυκνές πηγές όπως τα μακαρόνια, μεγάλες ποσότητες ψωμιού, καθώς και από τα διάφορα πρόχειρα φαγητά που είναι διαθέσιμα.

Αντί αυτών, επικεντρωθείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι, πατάτες, και βρώμη για αμυλώδης πηγές υδατανθράκων. Μαθαίνοντας τους αυτές τις πηγές σε νεαρότερη ηλικία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια προτίμηση για τις άλλες μορφές υδατανθράκων οι οποίες μπορεί αργότερα να τους οδηγήσουν σε πιθανά προβλήματα υγείας.

 

2.    Βρείτε δραστηριότητες που απολαμβάνουν

Θα πρέπει επίσης να βρείτε κάποιες δραστηριότητες τις οποίες το παιδί σας θα απολαμβάνει. Αν ένα παιδί πάρει μια αρνητική εμπειρία της «άσκησης» σε νεαρή ηλικία, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρέσετε αργότερα αυτή την εικόνα από το μυαλό τους.

Αντιθέτως, θα πρέπει να αναζητήσετε δραστηριότητες που θα απολαμβάνουν πραγματικά και θα θέλουν να κάνουν σε τακτική βάση. Τα μικρότερα παιδιά και οι έφηβοι εστιάζονται κυρίως στον παράγοντα της «διασκέδασης» στη ζωή τους, και οτιδήποτε δεν χαρακτηρίζεται από αυτό τον παράγοντα, σύντομα θα αντικατασταθεί από μια άλλη δραστηριότητα.

Στόχος σας θα πρέπει να είναι η αντικατάσταση, αν όχι όλων, των πλείστων «καθιστικών» τους δραστηριοτήτων με πιο ενεργές, έτσι ώστε να κλίνουν προς αυτές.

Δεν πειράζει αν έχουν και κάποια καθιστική δραστηριότητα την οποία απολαμβάνουν (η ισορροπία είναι σημαντική), αλλά μην αφήνετε το παιδί σας να εθιστεί στον υπολογιστή, στα βιντεοπαιχνίδια ή στην τηλεόραση ως το κύριο μέσο απασχόλησης τους.

 

3.    Αποφύγετε οποιεσδήποτε συγκρίσεις

Τρίτον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουν μερικοί άνθρωποι το οποίο μπορεί να προκαλέσει στο παιδί μια χαμηλή αυτοεκτίμηση κάνοντας το να αυτό-συγκρίνετε με άλλα άτομα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Σε αυτή τη νεαρή ηλικία τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να εσωτερικεύουν αυτά που ακούνε από τους γονείς τους και από άλλα άτομα. Αν συγκρίνετε με αρνητικό τρόπο το παιδί σας με άλλα παιδιά της ηλικίας του, θα μπει στη διαδικασία να μετρά την αυτό-εκτίμηση του με βάση αυτή την αρνητική σύγκριση, υποτιμώντας έτσι τον εαυτό του.

Αντιθέτως, θα πρέπει να μεταφέρετε οποιεσδήποτε συγκρίσεις σ την προηγούμενη ή τη μελλοντική του συμπεριφορά, έτσι ώστε να μάθει ότι το μόνο πρόσωπο με το οποίο θα πρέπει να συγκρίνετε είναι ο εαυτός του.

 

4.    Γίνετε ένα καλό πρότυπο

Είναι επίσης σημαντικό να παίρνετε το χρόνο σας για να αξιολογήσετε τη δική σας συμπεριφορά σε σχέση με το φαγητό, την άσκηση, και την εικόνα του σώματος σας όταν επιχειρείτε την πρόληψη του παιδιού σας από την παχυσαρκία.

Αν επικρίνετε συνεχώς το σώμα σας και πως είναι η εμφάνιση σας, το παιδί σας πιθανό να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα κυρίαρχο μεταξύ των νεαρών κοριτσιών, γι αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό.

Βεβαιωθείτε ότι είστε ένα πρότυπο υγείας προς τα παιδιά σας. Πάρτε τα μαζί σας σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε (μια βόλτα με το ποδήλατο, κηπουρική, κτλ).

Να είστε επίσης βέβαιοι ότι τρώτε υγιεινά, έτσι ώστε το παιδί σας να επιχειρήσει να μιμηθεί μια παρόμοια συμπεριφορά όσον αφορά τη διατροφή.

Είναι κάπως άδικο να αναμένετε από το παιδί σας να φάει ένα πλήρες γεύμα για δείπνο, ενώ εσείς επιλέγετε να το παραλείψετε εντελώς, γι αυτό πάρτε το χρόνο σας να καθίσετε μαζί του για φαγητό.

Είναι πολλές οι οικογένειες σήμερα όπου οι γονείς είναι εξαιρετικά πολυάσχολοι, με αποτέλεσμα το παραδοσιακό «οικογενειακό δείπνο» μερικές φορές να παραλείπεται. Προσπαθήστε να καθίσετε μαζί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για ένα καλά ισορροπημένο, θρεπτικό γεύμα.

 

5.    Επαινείστε τα σε άλλους τομείς της ζωής τους

Το τελευταίο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε είναι να επαινείτε το παιδί σας σχετικά με άλλους τομείς της ζωής τους. Όταν το κάνετε να νιώθει καλά για άλλες πτυχές του εαυτού του, το βοηθάτε σε δύο πράγματα.

Πρώτον, θα επιβάλετε το γεγονός ότι η αξία του σαν άνθρωπος αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων, και δεύτερον θα αυξήσετε τα πιστεύω του όσον αφορά τον εαυτό του, έτσι μελλοντικά, αν τυχόν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα βάρους, θα έχει τις προσωπικές του πεποιθήσεις ούτως ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και να πετύχει το βάρος που επιθυμεί.

 

Συμπέρασμα

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα θέμα με το οποίο δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε όταν τα παιδιά βρίσκονται σε μια τόσο νεαρή ηλικία, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι οι συνήθειες που διαμορφώνονται τώρα είναι αυτές που, το πιο πιθανό, θα ακολουθούν και μελλοντικά στη ζωή τους. Θα πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε ώστε να κάνετε αυτές τις συνήθειες, υγιής συνήθειες.

 

Πηγή: Bodybuilding.com


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Advertisment