ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ;


Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα καύσης λίπους πλημμυρίζουν την αγορά υποσχόμενα την εύκολη απώλεια βάρους, πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα σε αυτά τα «θαυματουργά» χάπια. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους τα συμπληρώματα καύσης λίπους ολοκληρώνουν την αποστολή τους. Όποιος σκέφτεται να πάρει τέτοια συμπληρώματα θα πρέπει να έχει ρίξει μια προσεκτική ματιά στο τι ακριβώς κάνουν αυτά τα χάπια.

 

Αναστολείς Λίπους

Οι αναστολείς λίπους (fat blockers) είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα συμπληρώματα καύσης λίπους ισχυρίζονται ότι σας απαλλάσσουν από το σωματικό λίπος. Τα συμπληρώματα συνήθως γίνονται από ένα παράγωγο οστρακοειδών που ονομάζεται χιτοζάνη (chitosan). Η χιτοζάνη εισέρχεται στο σώμα, συνδέεται με το λίπος που περιέχεται στο φαγητό που έχετε φάει εμποδίζοντας το να απορροφηθεί από το σώμα. Υπάρχουν δύο μειονεκτήματα σε αυτή τη μέθοδο. Πρώτον, οι αναστολείς λίπους μπορούν να εμποδίσουν επίσης το σώμα από το να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Δεύτερον, αυτό το δεσμευμένο λίπος θα πρέπει να εγκαταλείψει το σώμα, το οποίο συχνά γίνεται υπό μορφή στομαχικού πόνου, δυσάρεστης διαρροής πρωκτού και διάρροιας.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

 

Καταστολή της όρεξης

Μια άλλη κοινή πτυχή των συμπληρωμάτων καύσης λίπους είναι οι καταστολή της όρεξης. Η όρεξη καταστέλλεται με το χειρισμό των χημικών ουσιών και ορμονών του σώματος ώστε να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο με σκοπό να αισθάνεστε χορτάτοι. Τα κατασταλτικά που εξουδετερώνουν ή μειώνουν την πείνα ονομάζονται νοραδρενεργικά συμπληρώματα. Αυτά τα φάρμακα είναι συχνά συγγενικά με τις αμφεταμίνες και δουλεύουν διεγείροντας ορμόνες που διακόπτουν τα σήματα της πείνας του σώματος στον εγκέφαλο. Η άλλη κατηγορία κατασταλτικών, η οποία έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να νιώθετε πληρέστεροι γρηγορότερα, δουλεύουν χειραγωγώντας την επαναπρόσληψη σεροτονίνης. Η ιδέα είναι να ενεργοποιηθεί μια αίσθηση ευεξίας που σας αφαιρεί την ανάγκη να φάτε περισσότερo. Οι αρνητικές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων ποικίλλουν από νευρικότητα έως καρδιακή προσβολή. Έχουν επίσης την τάση να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους καθώς χάνετε περισσότερο βάρος.

 

Αυξημένος μεταβολισμός

Η τεχνητή αύξηση του μεταβολισμού του ανθρώπινου σώματος, ή η ταχύτητα με την οποία διασπά και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, είναι μια μακρά καθιερωμένη μέθοδος απώλειας βάρους. Ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η καφεΐνη. Όταν το σώμα διεγείρεται από την καφεΐνη, απελευθερώνει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος για να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Αυτές οι ορμόνες δεν βρίσκονται σε άπειρες ποσότητες και η συνεχής διέγερση μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το βάρος του. Η κατάχρηση των διεγερτικών του μεταβολισμού μπορεί επίσης να παρουσιάσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, προκαλώντας επιβράδυνση του μεταβολισμού κατά την αυτο-συντήρηση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι λιποδιαλύτες με βάση την καφεΐνη δεν διατηρούν την αποτελεσματικότητα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επισης: ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΑΣ

 

Είναι ασφαλή λοιπόν αυτά τα συμπληρώματα;

Τα συμπληρώματα καύσης λίπους κάνουν συνήθως αυτό που λένε, έως κάποιο βαθμό. Ορισμένες αρχές υποστηρίζουν ότι αυτοί οι τύποι συμπληρωμάτων μπορούν ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες και μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στην απώλεια βάρους. Όμως, τα μέσα που χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα για να το κάνουν, περιλαμβάνουν την χειραγώγηση των φυσικών διαδικασιών του σώματος, και μερικές φορές σε σοβαρό βαθμό. Οι παρενέργειες είναι αναμενόμενες και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι παρενέργειες κυμαίνονται από άβολες έως θανατηφόρες, εάν υπάρχουν προϋπάρχουσες καρδιακές, ορμονικές ή πεπτικές παθήσεις.
Η χρήση αυτών των ουσιών είναι καθαρά προσωπική επιλογή για τους υγιείς ανθρώπους, ωστόσο φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από οποιανδήποτε απόφαση.

 

Πηγή: Fitday.com


9 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΑ ΡΟΦΗΜΑ ΠΡΩΤΕIΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: ΠΟΙΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ…ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
5 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΑΣ
Advertisment