3 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΠΡΩΤΕIΝΗ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ


Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ιδανική όταν πρόκειται για την μυϊκή οικοδόμηση. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Δείτε πως μπορεί να καταπολεμήσει την πείνα σας και να σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας.

Αυτή η γρήγορης αφομοίωσης πρωτεΐνη μπορεί να καταστείλει την πείνα σας, αντιθέτως με το γεγονός ότι τα ροφήματα χωνεύονται πιο γρήγορα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έδειξε να επηρεάζει θετικά τις ορμόνες της πείνας, το κέντρο ελέγχου πείνας στον εγκέφαλο, και έδειξε επίσης να έχει μία θετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Έχει ακόμη αποδειχθεί βραχυπρόθεσμα να καταστέλλει την πείνα περισσότερο και από την πρωτεΐνη καζεΐνης.

Ας εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους ο ορός γάλακτος είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την απώλεια λίπους.

 

1. Αυξάνει τις ορμόνες καταστολής της όρεξης

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελείται από αρκετές βιοενεργές ενώσεις, ή μικρά μόρια που φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα στο σώμα σας. Η πρωτεΐνη Glycomacro (GMP) είναι αυτή που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της όρεξής σας. Η GMP έχει αποδειχθεί να αυξάνει την έκκριση της χολοκυστοκινίνης, της ορμόνης του εντέρου (CCK). Η CCK διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποστολή σημάτων κορεσμού στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να σας ενθαρρύνει να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση.

 

2. Δίνεται σήμα διαθεσιμότητας καυσίμου στον εγκέφαλο

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει περισσότερη λευκίνη (ένα κρίσιμο διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξύ) από οποιαδήποτε άλλη πηγή πρωτεΐνης. Πέρα από τον ρόλο της στην οικοδόμηση μυών, πιστεύεται ότι η λευκίνη μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην όρεξη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Science, ερευνητές έκαναν έγχυση σε μια ομάδα ποντικών με συμπληρωματική λευκίνη και στη συνέχεια τους εξέθεσαν σε απεριόριστη τροφή μετά από μια σύντομη περίοδο νηστείας. Και οι δύο ομάδες κέρδισαν βάρος τις επόμενες 24 ώρες, αλλά τα ποντίκια που εγχύθηκαν με λευκίνη συγκέντρωσαν το ένα τρίτο του βάρους της αντίθετης ομάδας!

Φαίνεται να υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της λευκίνης, του mTOR (ο κύριος ρυθμιστής μέσα στα κύτταρα που παίζει ρόλο στην έναρξη της μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης), και του υποθαλάμου (όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου της όρεξης). Ερευνητές υποψιάζονται ότι ο mTOR βοηθά στην ρύθμιση της όρεξης.

 

3. Σταθεροποιεί τη γλυκόζη στο αίμα

Η πείνα είναι ένα επακόλουθο των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης αίματος. Μετά από ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες (ειδικά απλούς υδατάνθρακες), τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται. Ωστόσο, μετά από λίγο τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός ενός φυσιολογικού εύρους. Μία ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και η ακόλουθη αντίδραση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει λίγο αργότερα σε μία απότομη μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της πείνας.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά στο να συγκρατήσει αυτή την ανταπόκριση, ιδανικά προωθώντας σταθερά επίπεδα γλυκόζης και όρεξης ώρες μετά από το φαγητό. Ο ορός γάλακτος έχει μία επίδραση στην απελευθέρωση των δύο ινκρετινών: Γλυκοπρονικό πεπτίδιο-1 (GLP-1) και ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο (GIP) εξαρτώμενο από τη γλυκόζη. Οι ινκρετίνες λειτουργούν για να ενισχύσουν την ανταπόκριση της ινσουλίνης σε ένα γεύμα ώστε να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα.

Αντί για μία μεγάλη αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, ακολουθούμενα από μία αύξηση της πείνας, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά σε μία ισορροπία της ενέργειας και της όρεξης. Επίσης, τα GLP-1 και GIP λειτουργούν και τα δύο για την καταστολή της όρεξης.

 

Πηγή: bodybuilding.com


9 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΑ ΡΟΦΗΜΑ ΠΡΩΤΕIΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ: ΠΟΙΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ…ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ;
Advertisment