ΚΡΕΑΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – 7 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Η Κρεατίνη είναι το πιο κοινό συμπλήρωμα μυϊκής οικοδόμησης στο χώρο του fitness/bodybuilding. Είναι, επίσης, το πιο δοκιμασμένο και αποδεδειγμένο συμπλήρωμα, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχετε στην στοίβα συμπληρωμάτων ενός αθλητή ο οποίος εκτελεί αναερόβια άσκηση ή ασκήσεις αντίστασης.

Λέγοντας το αυτό, πολλά άτομα – ειδικά αρχάριοι στην προπόνηση και άτομα που χρησιμοποιούν κρεατίνη για πρώτη φορά – ρωτούν πολλές κοινές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση κρεατίνης.

Πιο κάτω απαντούμε τα επτά πιο συχνά ερωτήματα που αφορούν τις γυναίκες και τη χρήση κρεατίνης.

 

1. Τι είδος Κρεατίνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη κρεατίνης στην αγορά που μπορεί να σας προκαλέσουν σύγχυση όσον αφορά το ποιο να χρησιμοποιήσετε. Αν μόλις ξεκινάτε τη χρήση κρεατίνης, διαλέξτε μονοϋδρική (monohydrate) κρεατίνη – η πιο δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη από όλα τα είδη κρεατίνης – και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό προϊόν κρεατίνης, αντί ένα προϊόν που περιέχει κρεατίνη και έχει άλλες ιδιότητες.

 

2. Πόσο καιρό θα πρέπει να διαρκεί ένας κύκλος κρεατίνης;

Η κυκλική λήψη κρεατίνης είναι μια προσωπική επιλογή προτίμησης. Πολλά άτομα παίρνουν κρεατίνη για 2-3 μήνες, συνεχίζοντας περίπου ένα μήνα χωρίς λήψη. Άλλοι την χρησιμοποιούν συνεχώς.

Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε μια κυκλική λήψη, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα όρια μυϊκής κρεατίνης επανέρχονται στα αρχικά επίπεδα τρεις εβδομάδες μετά από τη διακοπή χρήσης της κρεατίνης.

 

3. Είναι απαραίτητη η φόρτωση κρεατίνης;

Όχι, η φόρτωση κρεατίνης δεν είναι απαραίτητη – όπως η κυκλική λήψη κρεατίνης, έτσι και η φόρτωση της είναι θέμα ατομικής προτίμησης. Ο σκοπός της φόρτωσης κρεατίνης είναι για να φτάσετε το όριο της μυϊκής κρεατίνης πιο γρήγορα – αυτό γίνεται συνήθως με δοσολόγηση περίπου 20 γραμμαρίων κρεατίνης ημερησίως για πέντε ημέρες. Ωστόσο, η χρήση περίπου γραμμαρίων κρεατίνης καθημερινά για τρεις εβδομάδες θα επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

 

4. Πόση κρεατίνη χρειάζομαι;

Μόλις το όριο της μυϊκής κρεατίνης έχει επιτευχθεί, 2-3 γραμμάρια κρεατίνης καθημερινά είναι αρκετά για να τους κρατήσει τους μύες κορεσμένους. Αρκετά συχνά συνιστώνται 5 γρ. κρεατίνης την ημέρα – αυτό είναι πολύ περισσότερο από την απαραίτητη κρεατίνη που απαιτείται για τη διατήρηση του κορεσμού, και περισσότερο από αυτό το ποσό είναι σίγουρα αχρείαστο.

Μόλις το σώμα σας έχει φτάσει στο όριο μυϊκής κρεατίνης, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πάνω από 3-5 γρ. κρεατίνης καθημερινά δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον μυϊκός κορεσμός, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσετε περισσότερο από αυτό το ποσό.

 

5. Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω κρεατίνη;

Η κρεατίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά. Όσον αφορά το πότε την λαμβάνετε εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από εσάς – υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου μπορεί να ληφθεί η κρεατίνη, όπως πριν την προπόνηση και μετά την προπόνηση. Αν πρόκειται να την λάβετε πριν την προπόνηση, συνιστάται να το κάνετε περίπου 60 λεπτά πριν από αυτή, και αν πρόκειται να την λάβετε μετά την προπόνηση, κάντε το αμέσως μόλις την ολοκληρώσετε για καλύτερα αποτελέσματα.

 

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κρεατίνη τις ημέρες που δεν κάνω προπόνηση;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρεατίνη τις ημέρες που δεν προπονείστε – αυτό βοηθά στη διατήρηση του κορεσμού της μυϊκής κρεατίνης. Συνιστάται αυτές τις ημέρες να λαμβάνετε την κρεατίνη μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Όσον αφορά τη δοσολογία, 2-3 γρ. είναι επαρκείς.

 

7. Η χρήση κρεατίνης θα με κάνει μυϊκά μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο δυνατή;

Η κρεατίνη είναι μόνο μια πηγή ενέργειας του σώματος. Επομένως, δεν θα σας κάνει άμεσα μυϊκά μεγαλύτερες, ταχύτερες ή πιο δυνατές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στην επίτευξη αυτών των παραγόντων, εάν η διατροφή και η προπόνηση σας απευθύνονται σε αυτούς.

 

Πηγή: Muscleandstrength.com


ΤΑ 4 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΜΥIΚΑ ΣΑΣ ΚΕΡΔΗ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ
6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΡΩΤΕIΝΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ;
Advertisment