ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ ΜΕ ΑΜΙΝΟΞΕΑ


Τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, καταναλώνονται συνήθως για την μυϊκή ανάπτυξη και προστίθενται συχνά σε σκόνες πρωτεΐνης για τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής φόρμουλας. Έχουν επίσης αρχίσει να συμπεριλαμβάνονται σε διάφορα προ-προπονητικά συμπληρώματα ενέργειας, και ο λόγος είναι ότι τα αμινοξέα έχουν κάποιες ενδιαφέρον επιδράσεις όχι μόνο για τους μύες, αλλά και για το μυαλό μας επίσης. Το τελευταίο κομμάτι της έρευνας σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνεται στην θεανίνη – ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά σε υψηλές συγκεντρώσεις στο πράσινο τσάι, το οποίο οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και να βελτιώσει στην εστίαση. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πειραματικής Φυσιολογίας, παρακολουθούσε τα επινεφρίδια των αρσενικών ποντικών για να μετρηθεί η φυσιολογική επίδραση των στρεσογόνων καταστάσεων, όπως η κοινή χρήση μικρού χώρου διαβίωσης με ένα άλλο αρσενικό ποντίκι. Μόλις μια βασική γραμμή καθορίστηκε, οι ερευνητές εκτέλεσαν την ίδια μέθοδο με τα ποντίκια που είχαν χορηγηθεί θεανίνη. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική μείωση στους δείκτες του στρες. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι το άγχος ενεργοποιεί την απελευθέρωση του επίφοβου καταβολικού παράγοντα κορτιζόλη.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει μοναδικά πλεονεκτήματα σε αυτό το αμινοξύ. Το 2008, μια ξεχωριστή μελέτη εξέτασε πώς η θεανίνη επηρεάζει τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με καφεΐνη – το οποίο είναι χρήσιμο δεδομένου ότι τα περισσότερα προ-προπονητικά συμπληρώματα αμινοξέων περιέχουν επίσης καφεΐνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όταν η καφεΐνη ή θεανίνη καταναλώνονταν ανεξάρτητα, ο συνδυασμός των δύο συστατικών οδήγησε στη βελτίωση της νοητικής ταχύτητας και ακρίβειας και μειωμένη ευαισθησία στην απόσπαση της προσοχής. Αυτές είναι μόνο δύο μελέτες μέσα σε μια πληθώρα παρόμοιων ερευνών που υπογραμμίζουν τα οφέλη των αμινοξέων. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να καταναλώνετε τα αμινοξέα σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και θα κάνετε στον εαυτό σας μία χάρη, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

 

Αναφορά: Unno, K, et al., Exp Physiol., 2012 June 15. (E-pub ahead of print); Owen, G.N., Nutr Neurosci., 2008 Aug.; 11(4):193-8.

Πηγή: Flexonline.com


ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
5 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ Η ΚΑΚΕΣ;
Advertisment