ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ Η ΚΑΚΕΣ;


Περιληπτικά

  • Οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι γευστικοί παράγοντες που προσθέτουν άρωμα σε τρόφιμα ή προϊόντα για να ενισχύσουν τη γεύση.
  • Οι φυσικές αρωματικές ουσίες πρέπει να εγκρίνονται από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) για να θεωρηθούν ασφαλείς στη χρήση.
  • Οι φυσικές αρωματικές ουσίες προέρχονται από οργανική ύλη και οι τεχνητές αρωματικές ουσίες προέρχονται από συνθετικά υλικά.
  • Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ότι τα συστατικά γεύσης είναι ασφαλή είτε φυσικά είτε τεχνητά.

Φυσική αρωματική ουσία είναι ένας κοινός όρος που βρίσκετε σε πολλά προϊόντα, αλλά όχι ένας όρος με τον οποίο είναι όλοι εξοικειωμένοι. Οι κατασκευαστές προϊόντων σήμερα πρέπει να είναι έμπειροι ή εκπαιδευμένοι στις διατροφικές ιδιότητες και στη δυναμική γεύσης ενός ευρέος φάσματος βιταμινών και συμπληρωμάτων. Καθώς τα λειτουργικά τρόφιμα και προϊόντα υγείας αυξάνονται, η παροχή θρεπτικών συστατικών σε εύγευστα προϊόντα αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές και τους ειδικούς.

Η αγορά συμπληρωμάτων παρουσίασε έντονη ανάπτυξη, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολυάσχολου τρόπου ζωής και του στρες στην υγεία. Όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της υγείας και της διατροφής, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα συμπληρώματα για πρόσθετη υποστήριξη της υγείας. Πολύ λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά είναι οι φυσικές αρωματικές ουσίες, από πού προέρχονται και το σημαντικότερο είναι το ερώτημα που θέτουμε στους αναγνώστες, αν τα φυσικά αρώματα είναι ασφαλη για κατανάλωση.

 

Τι είναι οι φυσικές αρωματικές ουσίες;

Οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι γευστικοί παράγοντες που προσθέτουν άρωμα σε τρόφιμα ή προϊόντα για να βελτιώσουν τη γεύση. Τα φυσικά αρώματα εξάγονται από τα φυτά και τα ζώα με σκοπό τη δημιουργία βελτιωτικών γεύσης που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), εάν το τρόφιμο δεν περιέχει πρόσθετο χρώμα, τεχνητό άρωμα ή συνθετικές ουσίες, θεωρείται «φυσική γεύση». Έχει επίσης βρεθεί ότι μια φυσική γεύση μπορεί να έχει ξεκινήσει από μια φυσική πηγή, αλλά από τη στιγμή που έχει υποβληθεί σε επεξεργασία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ φυσικού και τεχνητού αρώματος.

 

Από πού προέρχονται οι φυσικές αρωματικές ουσίες;

Μπορείτε να βρείτε τα φυσικά αρώματα σχεδόν παντού στα τρόφιμά σας ή στην πηγή προέλευσής τους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελείται από 50 ή περισσότερα συστατικά που προέρχονται από τη φυσική πηγή, αλλά με προστιθέμενα συντηρητικά και διαλύτες. Η Ένωση Αρωμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (FFAANZ) αναφέρει ότι μερικές φυσικές αρωματικές ουσίες μπορεί να προέρχονται από φυτά ή ζώα, έτσι μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση από χορτοφάγους ή vegans.

 

Είναι ασφαλείς οι φυσικές αρωματικές ουσίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φυσικές αρωματικές ουσίες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε από πού προέρχονται. Ένα από τα συνηθέστερα παραδείγματα είναι το γλυκαντικό σουκραλόζη. Σύμφωνα το Journal of Toxicology and Environmental Health, μελέτες έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των καλών βακτηρίων του εντέρου καθώς μπορεί επίσης να μεταβάλει την ανταπόκριση ινσουλίνης στο σώμα σας και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αρωματικές ουσίες πρέπει να δηλώνονται στον κατάλογο των συστατικών είτε ως «αρωματικές ουσίες» είτε ως «αρωματική ύλη» ή ως συγκεκριμένη ονομασία ή περιγραφή του αρώματος, όπως «σοκολάτα». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε φυσικές ή τεχνητές, το οποίο αφήνει τους καταναλωτές μπερδεμένους. Λέγοντας αυτό, οι φυσικές αρωματικές ουσίες χρειάζεται να εγκριθούν και να θεωρηθούν ασφαλείς πριν από τη διαμόρφωση του προϊόντος.

 

Φυσικές Αρωματικές Ουσίες Vs Τεχνητές Αρωματικές Ουσίες

Λέγεται ότι αν και οι φυσικές αρωματικές ουσίες μπορεί να ακούγονται καλύτερες από οποιαδήποτε εναλλακτική χημική ουσία, αποδεικνύεται ότι δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις τεχνητές. Η κύρια διαφοροποίηση μεταξύ των δύο είναι ότι οι φυσικές αρωματικές ουσίες προέρχονται από φυσικές πηγές και στη συνέχεια καθαρίζονται, εξάγονται και προστίθενται στο προϊόν, ενώ οι τεχνητές αρωματικές ουσίες παρασκευάζονται από ανθρώπους είτε συνθετικά είτε καθαρισμένες σε εργαστήριο. Έτσι, όλα εξαρτώνται από την προέλευση της πηγής.

Πολύ συχνά θα δείτε γλυκαντικά που προστίθενται στα τρόφιμα ή στα συμπληρώματα, και είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα γλυκαντικά δεν θεωρούνται φυσικές αρωματικές ουσίες επειδή ο πρωταρχικός σκοπός τους είναι θρεπτικός και θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα συστατικών ενός προϊόντος. Παρομοίως, οι τεχνητές αρωματικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της αλλοίωσης του προϊόντος.

 

Συμπέρασμα

Η ιστορική διαμάχη σχετικά με τον ορισμό του φυσικού προϊόντος/συστατικού έχει ενισχυθεί, εν μέρει λόγω της σύγχυσης των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των ετικετών. Έχοντας αυτό υπόψη, η χρήση νεώτερων τεχνολογιών επεξεργασίας και διαμόρφωσης μπορεί να διευρύνει τη χρήση των φυσικών επιλογών, και ελπίζουμε ότι θα καταστήσει τις επιλογές των καταναλωτών πιο εύκολες.

 

Πηγή: Mrsupplement.com.au


ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
5 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ
4 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
Advertisment