ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ


Μία από τις μεγάλες διαμάχες στον τομέα της υγείας και της φυσικής κατάστασης τον τελευταίο καιρό είναι η «μεταβολική βλάβη». Αρκετοί «προπονητές διατροφής» έχουν λάβει μια σθεναρή στάση στη μία πλευρά του φράχτη ή στην άλλη, επιμένοντας κάποιοι ότι είναι ένα έγκυρο φαινόμενο και άλλοι ότι είναι ένας μύθος. Ενώ η βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα των μεταβολικών βλαβών είναι ακόμα σχετικά σπάνια, μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποδειχθούν ενδιαφέρον δεδομένα καθώς όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Με λίγα λόγια, η μεταβολική βλάβη είναι μια ορολογία που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση όπου το σώμα δεν ανταποκρίνεται αναλογικά και κατάλληλα όπως θα περίμενε κανείς σε σχέση με την είσοδο και έξοδο ενέργειας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να εκτελεί ώρες και ώρες καρδιαγγειακής άσκησης με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων κι όμως να παρατηρεί λίγη έως καθόλου απώλεια λίπους/βάρους το οποίο φαίνεται θεωρητικά αδύνατο αλλά, όπως πολλοί άνθρωποι ξέρουν, αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί. Όταν ένα άτομο έχει φτάσει σε τέτοιο κρίσιμο σημείο γενικά πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει «μεταβολική βλάβη» σε κάποιο αυθαίρετο βαθμό.

 

Μετρώντας τη μεταβολική βλάβη

Ιδανικά, θα θέλαμε να βάλουμε μία απτή/μετρήσιμη ποσότητα στη σοβαρότητα της «βλάβης» και να επιδιώξουμε την αναστροφή της, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική ακρίβεια ή ακριβής τρόπος προς το παρόν για να παρακολουθείται μια τέτοια ποσότητα.

Ο επόμενος καλύτερος ιατρικώς εύλογος τρόπος για να επαληθευτεί ότι έχει συμβεί μεταβολική βλάβη είναι πιθανώς οι διάφορες ορμονικές δοκιμασίες, όπως τα επίπεδα/λειτουργία της θυρεοειδούς ορμόνης, η λεπτίνη, και άλλα. Το σκεπτικό για αυτό είναι ότι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές του μεταβολικού ρυθμού είναι ο θυρεοειδής αδένας. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό είναι αισθητά βαρύτερα (και/ή έχουν την τάση να κερδίζουν βάρος εύκολα) και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να χάσουν λίπος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η μεταβολική βλάβη είναι εξ ολοκλήρου θέμα του θυρεοειδούς ή άλλων ενδοκρινικών παθήσεων, αλλά από μια φυσιολογική άποψη είναι ασφαλές να επιβεβαιώσουμε ότι τέτοια ζητήματα πράγματι επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία ενός ατόμου.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος τρόπος (ακόμα) για να εντοπιστεί τι ακριβώς έχει πάει στραβά και ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος που έχει μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεταβολική βλάβη παρόλο που οι εργασίες του αίματος τους δείχνουν ονομαστικές αξίες, οπότε πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας(ες) που επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου.

Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν κάποιος με φυσιολογικά επίπεδα και λειτουργία τιυ θυρεοειδούς που εξακολουθεί να μην μπορεί να χάσει βάρος και έχει ήδη προχωρήσει σε ακραία μέτρα όσον αφορά τον περιορισμό θερμίδων και την καρδιαγγειακή άσκηση. Σε αυτό το σημείο γνωρίζουμε ότι η μεταβολική βλάβη οφείλεται σε άλλους φυσιολογικούς παράγοντες. Η αποκάλυψη αυτών των παραγόντων είναι ένα μεγάλο μέρος στο οποίο πιθανόν να επικεντρωθούν οι έρευνες κατά τα επόμενα έτη.

 

Τι δεν είναι η μεταβολική βλάβη

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για συζήτηση σχετικά με τη μεταβολική βλάβη είναι το θέμα των «παρενεργειών» στα άτομα που αγωνίζονται σε οποιοδήποτε είδος αγώνων σωματικής διάπλασης. Μόνο και μόνο επειδή έχετε αγωνιστεί σε ένα αγώνα bodybuilding ή fitness δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε αυτόματα σε μια κατάσταση «μεταβολικής βλάβης». Ναι, ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι πιθανό να μειωθεί, δεδομένου ότι είναι λογικό ότι σε περιόδους μειωμένης εισόδου ενέργειας το σώμα σας μειώνει φυσικά την ενεργειακή του απόδοση. Λέγοντας το αυτό, η μεταβολική βλάβη δεν είναι το ίδιο με έναν μειωμένο μεταβολικό ρυθμό.

Μην είστε λοιπόν τόσο βιαστικοί στο να θεωρήσετε ότι έχετε μεταβολική βλάβη μόνο και μόνο επειδή τρώτε λιγότερο, ασκείστε περισσότερο, αλλά εξακολουθείτε να μην χάνετε βάρος όπως θα ελπίζατε. Η μεταβολική βλάβη είναι μια ακραία κατάσταση που προκαλείται από ακραίες συμπεριφορές.

Μιλάμε ακραία με την έννοια ότι μερικά άτομα μπορεί να τρώνε λιγότερο από 600-700 θερμίδες ανά ημέρα, κάνοντας 2-3 ώρες καρδιαγγειακής άσκησης και ακόμη δεν χάνουν βάρος… Είναι ασφαλές να πούμε ότι σε αυτό το σημείο έχει συμβεί μια μεταβολική βλάβη. Αντίθετα, μόνο και μόνο επειδή έχετε μειώσει τις θερμίδες, ας πούμε, σε 1.600 θερμίδες την ημέρα και κάνετε 45 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης χωρίς καμία απώλεια βάρους δεν εξηγούν έναν «ελαττωματικό» μεταβολισμό. Ένας μειωμένος μεταβολικός ρυθμός δεν είναι συνώνυμος με την μεταβολική βλάβη.

 

Διορθώνοντας την μεταβολική βλάβη

Όσο κι αν οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ή θεραπεία για την μεταβολική βλάβη, η πραγματικότητα είναι ότι προκειμένου να αντιστραφεί η «βλάβη» θα πρέπει απλά να κάνετε το αντίθετο από ότι έχετε κάνει. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει να κάνετε λιγότερη καρδιαγγειακή άσκηση, να τρώτε περισσότερο, να ξεκουράζεστε περισσότερο και να επικεντρώνεστε στην προπόνηση με βάρη.

Μην ξεχνάτε ότι οι μύες είναι πιο μεταβολικά απαιτητικοί απ’ ότι ο λιπώδης ιστός, έτσι με την οικοδόμηση περισσότερης μυϊκής μάζας αυξάνετε την ικανότητα του μεταβολισμού σας. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί bodybuilders μπορούν να διατηρηθούν σε μια τόσο καλή κατάσταση με λίγη έως καμιά καρδιαγγειακή άσκηση στο πρόγραμμα τους, αφού έχουν αναπτύξει μια τέτοια υψηλή μεταβολική ικανότητα ώστε να καθίσταται μάλλον δύσκολο να χαμηλώσουν το μεταβολισμό τους.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ορισμένα συμπληρώματα ή τρόφιμα θα λύσουν ξαφνικά την μεταβολική βλάβη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά η έμφαση θα πρέπει ιδανικά να δοθεί σε μεγάλους παράγοντες όπως το πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης σας. Ρυθμίστε αυτούς τους παράγοντες προς τον σωστό δρόμο και στη συνέχεια μπορείτε να ανησυχείτε για τους λιγότερο σημαντικούς παράγοντες.

 

Πηγή: Mmuscleandstrength.com


ΠΛΑΤΟ ΜΥΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ;
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ
ΟΙ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΤΕ ΜΥIΚΗ ΜΑΖΑ
Advertisment