ΕΡΕΥΝΑ: ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ VS ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΛΙΠΑΡΩΝ


Οι περισσότερες δίαιτες αυτές τις μέρες, ειδικά όσον αφορά τους bodybuilders, τείνουν προς την χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων αντί τη χαμηλή πρόσληψη λιπαρών, όπως ήταν παλαιότερα η τάση. Σύμφωνα με τον Jonny Bowden, Ph.D., στο τεύχος Νοεμβρίου 2010 του Better Nutrition, μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τις δύο δίαιτες με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου.

Η ομάδα που ακολουθούσε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έπαιρνε μόνο 20γρ. υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για τρεις μήνες, και στη συνέχει προστέθηκαν 5γρ υδατανθράκων ανά εβδομάδα (σχεδόν κάθε εβδομάδα), σταματώντας γύρω στην 12η εβδομάδα, όταν έφθασαν τα 210γρ ημερησίως.

Η ομάδα που έπαιρνε χαμηλή πρόσληψη λιπαρών, έπαιρνε 1200 έως 1500 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες και 1500 έως 1800 θερμίδες για τους άνδρες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατήρησαν την πρόσληψη λίπους κατά το 30% των θερμίδων σε ένα πρόγραμμα δύο χρόνων.

Το αποτέλεσμα: Δεν υπήρξε διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτό δεν είναι όμως το τέλος της ιστορίας. Υπάρχει ένα θέμα υγείας, αλλά και μία παρατήρηση σχετικά με τα αποτελέσματα της απώλειας λίπους.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, τα άτομα της ομάδας που έπαιρνε χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στα τριγλυκερίδια και σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις σε μια ιδιαίτερα «κακή» χοληστερίνη, την VLDL. Και σε όλες τις φάσεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών, η ομάδα της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων είχε μια σημαντική αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) σε ποσοστό περίπου 23%. Δεν υπάρχει ούτε και ένα φάρμακο που να έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.

Το πρόβλημα με το συμπέρασμα της απώλειας λίπους είναι ότι στη δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων υπήρχε η δυνατότητα για επανειλημμένη αύξηση των υδατανθράκων. Πόση ποσότητα είναι πολύ υψηλή ώστε να διατηρήσει την απώλεια λίπους σε χαμηλά έως μηδαμινά επίπεδα; Σύμφωνα με τον Bowden, κάπου γύρω στα 100γρ την ημέρα είναι ο μαγικός αριθμός. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα άτομα της μελέτης δεν έκαναν κάποια σκληρή προπόνηση bodybuilding. Τέτοιας κατηγορίας αθλητές θα χρειαστούν περισσότερο. Το ακριβές ποσό εξαρτάται πάντα από την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων.

 

Πηγή: Ironmanmagazine.com


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ;
ΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕIΝΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΩΣΗ: ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ LOW-CARB ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ LOW-FAT ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ;
Advertisment