ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΜΥIΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Μερικά πράγματα είναι κοινή λογική. Όπως η έννοια ενός καλού βραδινού ύπνου πριν από ένα σημαντικό event. Το να μην πίνετε μετά από μια προπόνηση θα ήταν φαινομενικά μια άλλη πρακτική κοινής λογικής. Αλλά το σπουδαίο πράγμα με την επιστήμη είναι ότι μερικές φορές ρωτώντας φαινομενικά ανόητες ερωτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε απίθανες απαντήσεις.

Περιστασιακά, μικρές αλήθειες μπορούν να αποκαλυφθούν σε ασήμαντους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το φύλο ενός ατόμου. Αυτό συνέβη με τα ευρήματα μιας μελέτης του 2016 που εξετάζει τις επιδράσεις της πρόσληψης αλκοόλ μετά από την άσκηση στην μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση σε άνδρες και γυναίκες.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πρακτική, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα ανδρών και γυναικών και υπέβαλαν το κάθε άτομο σε μια απλή αλλά βαριά άσκηση αντίστασης (π.χ. 6 σετ ημικαθισμάτων στο μηχάνημα Smith). Στη συνέχεια ήρθε το διασκεδαστικό κομμάτι. Τα άτομα της ομάδας αλκοόλ, έλαβαν βότκα αραιωμένη σε νερό για να επιτευχθεί μια δόση 1,09γρ αλκοόλης ανά κιλό σωματικής μάζας χωρίς λίπος. Για ένα άτομο 75 κιλά με 20% σωματικό λίπος, αυτό θα ήταν γύρω στα 65γρ. αλκοόλης, περίπου το ίδιο ποσό σε 500ml κόκκινο κρασί.

Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου έλαβαν ένα τεχνητά γλυκό και μη αλκοολούχο ποτό χωρίς θερμίδες.

Και αργότερα ακολούθησε το οδυνηρό μέρος. Το κάθε άτομο υποβλήθηκε σε μυϊκές βιοψίες για να μετρηθεί η έκφραση σημαντικών ρυθμιστικών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. Μία από τις πρωτεΐνες που δοκιμάστηκαν ήταν ο πολύ γνωστός ρυθμιστής mTORC1.

Το βασικό εύρημα που προέκυψε ήταν ότι αν και η άσκηση αντίστασης προκάλεσε παρόμοια αύξηση του mTORC1 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, μόνο οι άνδρες έδειξαν μείωση της οδού σηματοδότησης mTORC1 μετά την κατάποση αλκοόλ. Η ίδια αντίδραση ήταν απροσδόκητα απούσα σε γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ.

Μήπως αυτό εννοεί λοιπόν ότι μια γυναίκα μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ μετά από μια προπόνηση στο γυμναστήριο; Φυσικά και όχι καθώς υπάρχουν άλλες γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις από την επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αλκοόλ, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η ηπατική βλάβη. Αλλά όπως και να ‘χει αυτό είναι ένα ενδιαφέρον επιστημονικό εύρημα.

Διαβάστε επίσης: ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

Πηγή: Mrsupplement.com.au


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ;
ΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕIΝΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΩΣΗ: ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΕΣ LOW-CARB ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ LOW-FAT ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ;
Advertisment