ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΙΣΟΓΟΝΙΑ;


Ένα πολύ συχνό θέμα κινητικότητας που το συναντούμε παρά πολύ συχνά στους χώρους εκγύμνασης καθώς και στα CrossFit είναι η βλαισογονία.

Η βλαισόγονία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και οριζεται ως η έσω μετατόπιση του γόνατος όταν πραγματοποιούμε διάφορες κινήσεις (τα γόνατα ενώνονται και σχηματίζουν Χ). Χαρακτηρίζεται από την προσαγωγή και έσω στροφή του ισχίου, συνήθως όταν τα ισχία βρίσκονται σε θέση κάμψης. Πρακτικά, θα την αναγνωρίσετε όταν, για παράδειγμα, σε μια κίνηση squat (βαθύ κάθισμα), το γόνατο “βυθίζεται” προς τα μέσα.

Επίσης, όταν στέκεστε στο ένα πόδι (π.χ. κατά την προσγείωσή του στη διαδικασία του τρεξίματος), η απέναντι πλευρά της λεκάνης συνήθως θα πέσει, κατά τη διάρκεια της “βύθισης” του γόνατος, στο πόδι που στηρίζεται (βλ. παρακάτω φωτογραφία).

Όπως είναι γνωστό στη βιομηχανία γυμναστικής, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πως η βλαισογονία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τραυματισμούς των κάτω άκρων.

Συχνά, εμπλέκεται σε τραυματισμούς που εμπλέκουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL). Επίσης παρουσιάζει παράγοντες κινδύνου σε σχέση με άλλους τραυματισμούς των ποδιών, συμπεριλαμβανομένου του επιγονατιδομηριαίου συνδρόμου, της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, διαστρέμματα έσω πλάγιων συνδέσμων και της γενικότερης βλάβης του χόνδρου του γόνατος και του μηνίσκου .

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει μελετηθεί εκτενώς, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν με βεβαιότητα τι προκαλεί τη βλαισότητα του γόνατος.

Διάφορες εξηγήσεις έχουν αναφερθει, συμπεριλαμβανομένου της μειωμένης ενεργοποίησης ή δύναμης των γλουτών, της αυξημένης ενεργοποίησης των προσαγογών και το μειωμένο εύρος κινήσης της ραχιαίας καψης του αστραγάλου .

Πράγματι, ο Bell (2008) έδειξε ότι τα υποκείμενα που εμφάνιζαν βλαισογονία ειχαν 20% χαμηλότερο εύρος κίνησης στη ραχιαία κάψη του αστραγάλου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Κανένας προπονητής δεν θέλει να δει τα γόνατα των αθλητών του να βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Που οφείλεται;

Μία από τις πιο συνηθισμένες θεωρίες είναι ότι όταν υπάρχει μειωμένη δραστηριότητα των γλουτιαίων έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο βαθμό εσωτερικής στροφής του ισχίου και κατά συνέπεια στροφής του πρόσθιου κνημιαίου που ακολούθως προκαλείτε βλαισογονία.

Μια ομάδα ερευνητών συνέταξε μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δείχνει ότι αυτό πιθανώς δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ένοχοι είναι αλλοι.

Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε 2 ομάδες, την ομάδα που έχει βλαισογονία και άτομα τα οποία όταν ζητήθουν να εκτελέσουν ένα καθετό κάθισμα θα ανταποκριθούν ανάλογα (γόνατα προς τα έξω και πάνω από τις μύτες των ποδιών).

Κατά τη διάρκεια των διαφόρων δοκιμών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επιφανειακή ηλεκτρομυογραφία (EMG) για τη μέτρηση της δραστηριότητας αρκετών μυών, συμπεριλαμβανομένων των μείζων γλουτιαίο, μέσο γλουτιαίο, μέσο προσαγωγό, μέσο γαστροκνήμιο, πλευρικό γαστροκνήμιο και πρόσθιο κνημιαίο.

Τα άτομα πραγματοποίησαν καθίσματα χωρίς παπούτσια, 5 επαναλήψεις με τα πόδια να βρίσκονται στο άνοιγμα των ωμών. Το κάθισμα εκτελέστηκε μέχρι 80 μοίρες.

Οι ερευνητές έδωσαν τα σχόλιά τους μόλις τα υποκείμενα έφθασαν σε αυτό το βάθος. Οι δοκιμές επαναλήφθηκαν με ανυψωτή πτέρνας 2 ιντσών. Ο ανυψωτής πτέρνας εισήχθη μέσω ενός ξύλινου μπλοκ που τοποθετήθηκε κάτω από τα πόδια.

Τι έδειξε η ερεύνα;

Ενεργοποίηση μυών ισχίου

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στην ενεργοποίηση γλουτών μεταξύ των ομάδων με βλαισογονία και την ομαδα ελέγχου.

Ωστόσο, σημείωσαν μια διαφορά στην δραστηριότητα του προσαγωγού κατά το ότι η ομάδα με βλαισογονία εμφάνισε κατά 34% μεγαλύτερη δραστηριότητα του προσαγωγού από την ομάδα ελέγχου (με και χωρίς ανυψωτή πτέρνας).

Ενεργοποίηση των μυών των ποδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα με βλαισογονία εμφάνισε μεγαλύτερη δραστηριότητα του πρόσθιου κνημιαίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια του καθίσματος (με και χωρίς ανυψωτή πτέρνας).
Σημείωσαν επίσης ότι η δραστηριότητα στον πρόσθιο κνημιαίο κατά τη χρήση ανυψωτών φτέρνας ήταν μικρότερη από ό,τι όταν δεν χρησιμοποιήθηκαν ανυψωτές φτέρνας τόσο για την ομάδα με βλαισογονία όσο και για την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η δραστηριότητα του γαστροκνήμιου στην καθετη φάση χωρίς την ανύψωση της πτέρνας ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα με βλαισογονία από ότι στην ομάδα ελέγχου.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα δραστηριότητας του γαστροκνήμιου, του πρόσθιου κνημιαίου και των προσαγωγών ήταν μεγαλύτερα σε άτομα που εμφάνιζαν βλαισογονία από αυτά που δεν εμφάνιζαν. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα δραστικότητας των γλουτιαίων μυών σε άτομα με ή χωρίς βλαισογονία.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ CROSSFIT
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Η ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ CROSSFIT
Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ CROSSFIT
Advertisment