ΑΛΚΟΟΛ: ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ


Προσοχή! Το παρακάτω άρθρο δεν είναι ένας ακριβής αντικατοπτρισμός των γεγονότων που επεξηγεί, αλλά μια αρκετά λεπτομερής περιγραφή του πώς μεταβολίζεται το αλκοόλ και τί κάνει στο σώμα σας!

Κατ’ αρχάς, πόσες θερμίδες έχει μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί; Γύρω στις 200; Μπράβο! Μπορεί και να το βρήκες… Και από πού έρχονται αυτές οι θερμίδες… Απ’ το αλκο…όλ;;;;
– Ναι! Απ’ το αλκοόλ!
– Μα έχει θερμίδες το αλκοόλ;
– Ε λοιπόν αγάπη μου, σου ‘χω νέα: Ναι, έχει θερμίδες το αλκοόλ. Θερμίδες; Θυμάσαι τις θερμίδες;

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή.

Ένα γραμμάριο υδατάνθρακα = 4 θερμίδες

Ένα γραμμάριο πρωτεΐνης = 4 θερμίδες

Ένα γραμμάριο λίπους = 9 θερμίδες

Ένα γραμμάριο αλκοόλ = 7 θερμίδες

Εάν είμαστε εξοικειωμένοι με τις θερμίδες, τότε ας μπούμε σε πιο βαθιά νερά. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα κουτάκι μπύρας. Όταν το γυρίσετε, αναγράφεται ποσοστιαία (%) πόσο αλκοόλ περιέχει. Αν γράφει π.χ. 4,5%, σημαίνει ότι για κάθε 100 ml έχουμε 4,5 γραμμάρια αλκοόλ. Άρα σε ένα κουτάκι 330 ml έχουμε (3.3 Χ 4.5) περίπου 15 γραμμάρια αλκοόλ. Πολλαπλασιάζοντάς το x7 θερμίδες ανά γραμμάριο, έχουμε χονδρικά 100 θερμίδες (από αλκοόλ), σε ένα κουτάκια μιας σχετικά ελαφριάς μπύρας.

Και για τους φίλους του κρασιού, λάβετε υπ’ όψη ότι σε ένα συνηθισμένο Lambrusco το αλκοόλ είναι γύρω στα 12%, για τους φίλους της βότκας, 35-45%, και για τους βαρύ-μάγκες του ουίσκι και της τεκίλας, από 40% και πάνω.

Ακολουθώντας τον υπολογισμό του παραδείγματος της μπύρας, μπορείτε να υπολογίσετε περίπου πόσες θερμίδες από αλκοόλ βρίσκονται σε 1-2 ποτήρια κρασί, σε μισό μπουκάλι βότκα, κτλ.

Αυτό δεν είναι όμως το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ότι ο οργανισμός προτιμάει να χρησιμοποιεί θερμίδες από αλκοόλ για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, γιατί του ‘ρχεται εύκολο, σαν ζάχαρη ένα πράμα! Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: για κάποιο λόγο, όσο υπάρχει αλκοόλ στο αίμα ο οργανισμός μας θα “προτιμά” να καίει θερμίδες από αυτό, αντί από τα 3 μακροθρεπτικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη). Εάν, για παράδειγμα, καθόμαστε στο μπαρ και πίνουμε τις μπύρες μας με τα ξηροκάρπια μας, φανταστείτε ότι ο οργανισμός δεν θα “μεταβολίσει” τις θερμίδες απ’ τα ξηροκάρπια όσο ρέει άφθονο το αλκοόλ. Και εφόσον κορεστεί ενεργειακά από αλκοόλ, τότε μαντέψτε τί θα γίνει στις θερμίδες απ’ τα ξηροκάρπια… Μπράβο, το βρήκατε: θα αποθηκευτούν. Άρα φανταστείτε το φεστιβάλ αποθήκευσης που λαμβάνει χώρο σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δε φτάνει που τα φαγητά σε μια τέτοια περίσταση είναι ικανά να ξεκάνουν υγιή άνθρωπο, φανταστείτε τί γίνετε όταν ρέει άφθονο το αλκοόλ στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης: ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΜΥIΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αλλά επειδή στο κάτω-κάτω μία φορά το χρόνο έχουμε Χριστούγεννα, θα παραθέσω ένα πιο τυπικό παράδειγμα. Είναι Σάββατο και ετοιμάζεσαι να βγεις με την παλιοπαρέα, όπως κάθε Σάββατο άλλωστε. Βγαίνετε για να περάσετε καλά και να πιείτε (ή να πιείτε και να περάσετε καλά;). Δε φτάνει που πίνετε, η κατανάλωση των συνοδευτικών δίνει και παίρνει. Κανένας άλλωστε δεν προτιμάει τα καροτάκια και τα φρουτάκια που σερβίρονται με το αλκοόλ, αν και αυτά στην ουσία βοηθούν στο να “μεθύσετε πιο φρόνιμα”. Αφότου έχετε γίνει όλοι σκνίπα στο μεθύσι ξημερώματα Κυριακής, θα περάσετε βεβαίως για μια “μασαμπούκα” και θα κατασπαράξετε ό,τι βρεθεί μπροστά σας. Μαντέψτε τί θα γίνει μετά απ’ αυτό: θα πέσετε να κοιμηθείτε σαν ζώα.

Ααα! Σας έρχεται και το καλύτερο: δε φτάνει που στις φλέβες σας ρέει πια αλκοόλ αντί αίμα, δε φτάνει που έχετε φάει τον αγλέουρα και έχετε πέσει στον ύπνο του δικαίου, θα σηκωθείτε μεσημέρι Κυριακής για το κλασσικό κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι!

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε… Αυτός ο διατροφικός εκτροχιασμός είναι αρκετός για να φέρει την πρόοδο σας σε τέλμα. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ή γενικότερα ισχυρίζεστε ότι ακολουθείτε κάποιο υγιεινό τρόπο ζωής, αυτού του τύπου οι “κρεπάλες” πρέπει να περιορίζονται αυστηρά! Και το κλασικό “ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα ευφραίνει την καρδία”, γι’ αυτούς που δεν πίνουν δε σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν να το εφαρμόζουν, και γι’ αυτούς που πίνουν, η δόση είναι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μαζί με το φαγητό.

Διαβάστε επίσης: ΑΛΚΟΟΛ: ΚΑΛΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ;

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ελαχιστοποιείστε τις κρεπάλες. Το αλκοόλ ΔΕΝ μας κάνει καλό. Μια μπύρα, ή ένα ποτηράκι κρασί δε θα σας κάνουν κακό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση πρέπει να αποφεύγεται. Για να μην αναφερθώ στις βλακείες που κάνετε όταν είστε μεθυσμένοι, π.χ. να οδηγείτε, να παίρνετε τηλέφωνα την/τον πρώην στις 4 τα ξημερώματα κτλ.

Στο μεταξύ, είστε πανέμορφοι όταν ξερνάτε τα έντερά σας στις εισόδους των νυχτερινών μαγαζιών, ή μέσα στο αυτοκίνητο των φίλων που σας πηγαίνουν σπίτι.

Ερωτήσεις και περαιτέρω επεξηγήσεις σχετικά με το άρθρο: στο [email protected]

Καλή συνέχεια!


STRESS… ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΡΩΜΗΣ
Advertisment