ΜΠΡΟΚΟΛΟ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ


Το μπρόκολο μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, αλλά είναι σίγουρα ένα από τα πιο θρεπτικά. Θεωρείται μια υπερ-τροφή για τη θρεπτική του αξία και τις ιδιότητες καταπολέμησης ασθενειών. Το μπρόκολο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες A, Β, C, K και σίδηρο, όλα τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.

Πιο κάτω σας δίνουμε 10 τρόπους με τους οποίους αυτό το σταυρανθή λαχανικό μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας.

 

1. Το μπρόκολο επιβραδύνει την οστεοαρθρίτιδα

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιευμένη στο περιοδικό Arthritis & Rheumatism έχει εντοπίσει τη σουλφοραφάνη, μια ένωση που βρίσκεται πλούσια στο μπρόκολο, ως προληπτική έναντι της οστεοαρθρίτιδας σε ποντίκια. Η σουλφοραφάνη εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις συμπεριφορές και είναι υπεύθυνη για την επιβράδυνση της αποσύνθεσης του αρθρικού χόνδρου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό το εύρημα θα ενισχύσει περαιτέρω την έμφαση ότι η ανθρώπινη θεραπεία, σε αυτή την περίπτωση για την αρθρίτιδα, θα μπορούσε να έγκειται σε αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής – όχι μόνο σε δαπανηρές φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις.

 

2. Το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι ο ρόλος του στην καταπολέμηση ασθενειών. «Το μπρόκολο μπορεί πραγματικά να αποτοξινώσει το σώμα και είναι γνωστό ότι έχει ιδιότητες για πρόληψη του καρκίνου», λέει η Keri Glassman, RD, CDN, συγγραφέας του The O2 Diet. «Έχει αποδειχθεί να μειώνει τους καρκίνους του στήθους, της ουροδόχου κύστης, και των ωοθηκών». Ειδικότερα, δύο φυτοχημικά του μπρόκολου – οι ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά – διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ινδολο-3-καρβινόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις διαπίστωσε ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του μπρόκολου μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο όταν το λαχανικό συνδυάζεται με πικάντικα τρόφιμα που περιέχουν το ένζυμο μυροσυνάση, όπως το χρένο, η μουστάρδα και το wasabi.

Άλλες έρευνες, που έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, διαπίστωσαν ότι η σουλφοραφάνη, ένα ισοθειοκυανικό άλας, αύξησε τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Επιπλέον, η β-καροτίνη στο μπρόκολο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα, γεγονός που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

 

3. Το μπρόκολο βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η Elizabeth Somer, RD, συγγραφέας του Eat Your Way to Happiness, λέει ότι το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β που αυξάνει τη διάθεση. «Τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν θα ενεργοποιηθούν χωρίς αυτήν» εξηγεί. «Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η κακή πρόσληψη φυλλικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, κόπωση, κακή μνήμη και πιθανώς ακόμα πιο σοβαρά νοητικά προβλήματα όπως η σχιζοφρένεια. Άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και αυξάνουν την πρόσληψη λαχανικών τους, όπως το μπρόκολο, έχουν αναφέρει να αισθάνονται καλύτερα ως αποτέλεσμα.

 

4. Το μπρόκολο ενισχύει την υγεία των οστών

Το μπρόκολο περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Κ, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

 

5. Το μπρόκολο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και εξισορροπεί την επίδραση του νατρίου στην αρτηριακή πίεση

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με την διατροφολόγο και συγγραφέα Rovenia Brock, PhD.

 

6. Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ που περιέχονται στο μπρόκολο μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

 

7. Το μπρόκολο βελτιώνει την πέψη

Η Jeanette Bronee, πιστοποιημένη ολιστικός υγειονομικός σύμβουλος με το Path for Life στη Νέα Υόρκη, λέει ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του μπρόκολου βοηθά στην πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα καθαρίζοντας το πεπτικό σύστημα. Προειδοποιεί όμως πως θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαγειρεμένο ώστε να αφομοιωθεί.

 

8. Το μπρόκολο βοηθά στην καταπολέμηση της απώλειας όρασης και στην αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος

Το μπρόκολο περιέχει λουτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Επιπλέον, το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση. Το μπρόκολο περιέχει επίσης γλυκοραφανίνη, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή τη διαδικασία γήρανσης.

 

9. Το «σούπερ-μπρόκολο» μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων στο Νόργουιτς της Αγγλίας καθιστούν το μπρόκολο ακόμα πιο ισχυρό, αναπτύσσοντας ένα νέο λεγόμενο σούπερ-μπρόκολο που περιέχει δύο έως τρεις φορές την κανονική ποσότητα γλυκοραφανίνης, μια θρεπτική ουσία που πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η νέα φυλή μπρόκολου δεν είναι γενετικά τροποποιημένη, αλλά είναι μία διασταύρωση μεταξύ μιας βρετανικής και μιας σικελικής ποικιλίας.

 

10. Το μπρόκολο βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μπρόκολο είναι υψηλό σε βιταμίνη C, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το μπρόκολο είναι επίσης συσκευασμένο με φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης, που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και ενισχύει την αντίσταση στα κρυολογήματα.

Τέλος, αυτή η σούπερ-τροφή είναι ένα μη αμυλούχο λαχανικό, έτσι ακόμη και τα άτομα που αποφεύγουν τους υδατάνθρακες μπορούν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση του μπρόκολου σε μια υγιεινή διατροφή.

 

Πηγή: Everydayhealth.com


Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΚΩΝ
ΠΙΘΑΝΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ.
ΧΟΡΤΑ: ΜΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Advertisment