Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την πρόληψη του διαβήτη – και δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε. Λάβετε υπόψη τις πιο κάτω συμβουλές.
Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 – ο πιο κοινός τύπος διαβήτη – είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 προτεραιότητα σας, αν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, για παράδειγμα, αν είστε υπέρβαροι ή έχετε οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας.
Η πρόληψη του διαβήτη είναι τόσο βασική όσο το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να γίνετε πιο σωματικά δραστήριοι και να χάσετε μερικά κιλά παραπάνω – και δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε. Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας τώρα, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε στο μέλλον τις σοβαρές για την υγεία επιπλοκές του διαβήτη, όπως η βλάβη των νεύρων, των νεφρών και της καρδιάς. Λάβετε υπόψη τις πιο κάτω συμβουλές πρόληψης του διαβήτη από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.
1. Κάντε περισσότερη σωματική δραστηριότητα
Υπάρχουν πολλά οφέλη όσον αφορά την τακτική σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει:
– Να χάσετε βάρος
– Να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
– Να αυξήσετε την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη – η οποία βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας εντός φυσιολογικών ορίων.
Έρευνα δείχνει ότι τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η προπόνηση αντίστασης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη, αλλά το μεγαλύτερο όφελος προέρχεται από ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που περιλαμβάνει και τα δύο.
2. Τρώτε αρκετές φυτικές ίνες
Καταναλώνοντας αρκετές φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει:
– Να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη με τη βελτίωση της ρύθμισης του σακχάρου σας
– Να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων
– Να προωθήσετε την απώλεια βάρους, βοηθώντας σας να αισθάνεστε πλήρης
Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
3. Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως
Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τουλάχιστον τα μισά δημητριακά σας με δημητριακά ολικής αλέσεως. Πολλά τρόφιμα που παράγονται από δημητριακά ολικής αλέσεως είναι διαθέσιμα και έτοιμα για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων ψωμιών, των ζυμαρικών και πολλών δημητριακών. Ψάξτε για τη λέξη «whole» στη συσκευασία και μεταξύ των πρώτων στοιχείων στη λίστα συστατικών.
4. Χάστε το επιπλέον λίπος
Αν είστε υπέρβαροι, η πρόληψη του διαβήτη μπορεί να εξαρτηθεί από την απώλεια βάρους. Κάθε κιλό που χάνετε μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο πολύ. Σε μια μελέτη, υπέρβαροι ενήλικες μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 16% για κάθε χαμένο κιλό σωματικού βάρους. Επίσης, τα άτομα που έχασαν ένα μικρό ποσό βάρους – τουλάχιστον 5 με 10 τοις εκατό του αρχικού σωματικού βάρους – και ασκούνται τακτικά μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά σχεδόν 60% σε διάρκεια τριών χρόνων.
5. Αποφύγετε τις δημοφιλής δίαιτες και κάντε πιο υγιεινές επιλογές
Οι δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων, και άλλες δημοφιλής δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν αρχικά να χάσετε βάρος, αλλά η αποτελεσματικότητα τους στην πρόληψη του διαβήτη δεν είναι γνωστή ούτε και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Και αποκλείοντας ή περιορίζοντας αυστηρά μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, μπορεί να αποκλείσετε επίσης διάφορα θρεπτικά συστατικά. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε την ποικιλία και τον έλεγχο των μερίδων σας ως μέρος ενός συνολικού υγιές διατροφικού σχεδίου.
Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας
Αν είστε άνω των 45 ετών και το βάρος σας είναι φυσιολογικό, ρωτήστε το γιατρό σας εάν ο έλεγχος του διαβήτη είναι κατάλληλος για εσάς. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αν:
– Είστε 45 ετών (ή μεγαλύτεροι) και υπέρβαροι
– Είστε κάτω των 45 ετών και υπέρβαροι με έναν ή περισσότερους πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 – όπως η καθιστική ζωή ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη. Αυτός/ή θα επικροτήσει τις προσπάθειες σας για να κρατήσετε το διαβήτη μακριά, και ίσως να σας προσφέρει επιπλέον προτάσεις με βάση το ιατρικό ιστορικό σας ή άλλους παράγοντες.
Πηγή: Mayoclinic.com