ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά τα αποτελέσματα ορισμένων τροφίμων στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας. Πολλές δημοφιλής δίαιτες σήμερα βασίζονται στο γλυκαιμικό δείκτη, με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους αλλά και σε άλλα οφέλη για την υγεία.

 

Περιγραφή

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια σύγκριση της μέτρησης του πόσο αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα σας και τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (υδατανθράκων) σε σχέση με μια καθορισμένη ποσότητα γλυκόζης. Αν ένα τρόφιμο προκαλεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας να αυξηθούν γρήγορα, χαρακτηρίζετε ως τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αντίθετα, ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνει αργά τη γλυκόζη στο αίμα σας. Ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης/γλυκόζης είναι 100, και τα τρόφιμα που συγκρίνονται με τη γλυκόζη κατατάσσονται από το 0 έως 100, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα επηρεάσουν το σάκχαρό σας.

 

Η σημασία του γλυκαιμικού δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης αναπτύχθηκε ως ένα εργαλείο για τους ανθρώπους με διαβήτη, ώστε να τους βοηθήσει να επιλέγουν τα τρόφιμα που θα έχουν λιγότερο αντίκτυπο στα επίπεδα της γλυκόζης τους. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με πολλαπλά σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και των καρδιοπαθειών. Τα τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας προκαλεί μια αύξηση στην ινσουλίνη για να βοηθήσει τη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρά σας. Αν το σάκχαρο σας ανεβεί γρήγορα, τότε πάρα πολύ ινσουλίνη μπορεί να παραχθεί από το πάγκρεας. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια μια λιγούρα για ζάχαρη, που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής.

 

Τρόφιμα

Τα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε μία κατάταξη των 55 και κάτω θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα φασόλια, τις φακές, τα γκρέιπφρουτ, το αποβουτυρωμένο γάλα, τα μπιζέλια και τα φιστίκια, καθώς και τα ωμά μήλα και καρότα. Οι γλυκοπατάτες επίσης μπαίνουν μόλις σε αυτή την κατηγορία, με γλυκαιμικό δείκτη 54. Η «μέση» κατηγορία περιλαμβάνει τροφές με γλυκαιμικό δείκτη από 56 έως 69. Οι σταφίδες, ο ανανάς, το γλυκό καλαμπόκι και οι μπανάνες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς και το παγωτό με γλυκαιμικό δείκτη 61. Όλα τα τρόφιμα που κατατάσσονται μεταξύ 70 και 100 έχουν ταξινομηθεί ως τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το άσπρο ψωμί έχει γλυκαιμικό δείκτη 70 και οι ψητές πατάτες έχουν δείκτη 93. το καρπούζι και το άσπρο και καστανό ρύζι έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαβάστε επίσης: 9 ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

Προβληματισμοί

Οι πραγματικές αδυναμίες στο γλυκαιμικό δείκτη σχετίζονται συνήθως με τα υψηλά λιπαρά τρόφιμα, τα οποία πέπτονται πιο αργά από ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι σοκολάτες καταχωρούνται σε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε λίπος. Επειδή ο γλυκαιμικός δείκτης δεν μετρά την πραγματική περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών ή την «υγιεινή» των τροφίμων, πολλά τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι συχνά λιγότερο υγιείς από ό, τι ορισμένες τροφές υψηλού δείκτη. Αυτό μπορεί να μπερδέψει όσους κάνουν δίαιτα, ακόμη και να καταστεί επικίνδυνο για μερικούς ανθρώπους, καθώς πολλές τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, ακόμη και σάκχαρα.

Δείτε πιο κάτω πίνακα με τον γλυκαιμικό δείκτη μερικών τροφίμων:

GlycemicIndexTable

Πηγή: Livestrong.com


Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΚΩΝ
ΠΙΘΑΝΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ.
ΧΟΡΤΑ: ΜΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Advertisment