3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΝΙΩΘΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΕΙΝΑ


Μήπως είστε από τα άτομα που λίγο μετά από το γεύμα σας αρχίζετε να νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει σαν να μην έχετε φάει; Εάν το τελευταίο σας γεύμα ήταν περίπου τρεις ή περισσότερες ώρες πριν τότε είναι φυσιολογικό να ζητάτε το επόμενο σας γεύμα. Εάν όμως νιώθετε πείνα ενώ φάγατε μία ώρα πριν τότε ίσως ήρθε η στιγμή να εξετάσετε καλύτερα τι τρώτε.

 

1. Δεν πίνετε αρκετά υγρά

Το σώμα μας χρειάζεται πολλά υγρά καθημερινά για να βελτιστοποιήσει τις γνωστικές και σωματικές επιδόσεις. Η μέση γυναίκα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 12 ποτήρια νερό, ενώ ο μέσος άνδρας χρειάζεται τουλάχιστον 16 ποτήρια. Και εάν γυμνάζεστε τότε θα πρέπει να πίνετε ακόμη περισσότερο.

Για κάθε 15 λεπτά άσκησης, χρειάζεται να πίνετε μέχρι και 1 ποτήρι νερό. Αυτό σημαίνει ότι εάν ασκηθείτε για 60 λεπτά, θα χρειαστείτε επιπλέον 2,5 – 4 ποτήρια νερό. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να πίνετε αρκετό νερό είναι να κουβαλάτε ένα παγούρι. Επενδύστε σε ένα δοχείο το οποίο χωράει γύρω στα 2 λίτρα.

Το νερό εκτός από υγεία θα προκαλέσει επίσης αίσθηση κορεσμού. Όταν καταναλώνετε νερό (ή οποιοδήποτε υγρό), το στομάχι σας διαστέλλεται, στέλνοντας σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε χορτασμένοι.

Υπάρχουν και αυτές οι στιγμές όπου το σώμα μπερδεύεται. Για παράδειγμα, δεν νιώθουμε διψασμένοι μέχρις ότου να είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Και ο εγκέφαλος μας μπορεί να μπερδέψει το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας. Ο εγκέφαλος μας μας λέει πως πρέπει να φάμε, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειαζόμαστε είναι να πιούμε.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε υγρά – κατά προτίμηση χωρίς θερμίδες – ώστε να διατηρήσετε την πείνα σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

2. Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι συχνά ένα παραμελημένο μέρος της διατροφής μας. Οι περισσότεροι από εμάς κοιτάζουμε τα μακροθρεπτικά συστατικά – υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, αλλά το σώμα μας χρειάζεται επίσης φυτικές ίνες. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 38γρ για τους άνδρες και 25γρ για τις γυναίκες.

Ωστόσο το ποσό φυτικών ινών που πραγματικά καταναλώνουν οι άνθρωποι τείνει να είναι πολύ λιγότερο: περίπου 18γρ οι άνδρες και 15γρ οι γυναίκες. Λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα των φυτικών ινών στην αίσθηση κορεσμού, φροντίστε να παίρνετε τουλάχιστον την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη.

Αντικαθιστώντας απλά μερικούς από τους λευκούς υδατάνθρακες σας (άσπρο ψωμί και ζυμαρικά, μπασμάτι) με καστανούς υδατάνθρακες (ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και βρώμη) μπορείτε να αυξήσετε τις φυτικές σας ίνες κατά 4-5γρ ανά γεύμα. Ακόμη μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών είναι ο λιναρόσπορος. Προσθέτοντας ένα κουτάλι λιναρόσπορων στην πρωινή σας βρώμη, στο μετα-προπονητικό σας ρόφημα ή στο γιαουρτάκι σας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών.

 

3. Δεν τρώτε αρκετά λαχανικά

Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών (όλων των χρωμάτων) καθημερινά. Τα λαχανικά καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας, καθώς περιέχουν τουλάχιστον 90% νερό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης τα λαχανικά περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, οπότε μπορείτε να τρώτε άφοβα.

 

Πηγή: Bodybuilding.com


ΘΕΡΜΙΔΕΣ: ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 8 ΤΡΟΦΕΣ
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ! 5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΑΣ ΠΙΟ “ΣΩΣΤΑ”.
Advertisment