9 ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ


Οι μπανάνες είναι εξαιρετικά υγιείς και εύγευστες, περιέχουν διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παρέχουν οφέλη για την πέψη, την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους.

Πιο κάτω είναι 11 οφέλη των μπανανών για την υγεία που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες.

 

1. Οι μπανάνες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Προέρχονται από την Νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργούνται σε αρκετά θερμά μέρη του πλανήτη. Υπάρχουν πολλά είδη μπανανών, τα οποία ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος και σχήμα.

Οι μπανάνες περιέχουν ένα ικανοποιητικό ποσό φυτικών ινών, καθώς και ορισμένα αντιοξειδωτικά. Μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα (118γρ) περιέχει επίσης:

– Κάλιο: 9% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
– Βιταμίνη Β6: 33% της ΣΗΠ
– Βιταμίνη C: 11% της ΣΗΠ
– Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΠ
– Χαλκός: 10% της ΣΗΠ
– Μαγγάνιο: 14% της ΣΗΠ
– Καθαροί Υδατάνθρακες: 24 γραμμάρια
– Φυτικές Ίνες: 3.1 γραμμάρια
– Πρωτεΐνη: 1.3 γραμμάρια
– Λίπος: 0.4 γραμμάρια

Κάθε μπανάνα περιέχει μόνο 105 θερμίδες, και περιέχει σχεδόν αποκλειστικά νερό και υδατάνθρακες. Οι μπανάνες περιέχουν πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου λίπος.

Οι υδατάνθρακες σε μία άγουρη (πράσινη) μπανάνα αποτελούνται κυρίως από άμυλο και ανθεκτικό άμυλο, αλλά καθώς η μπανάνα ωριμάζει, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη).

 

2. Οι μπανάνες περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μετριάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μια ίνα που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία της δίνει τη δομική της μορφή. Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα ως διαλυτή ίνα και διαφεύγει από την πέψη. Τόσο η πηκτίνη όσο και το ανθεκτικό άμυλο μπορούν να μετριάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και να μειώσουν την όρεξη επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου.

Επιπλέον, οι μπανάνες ταξινομούνται χαμηλά έως μέτρια στον γλυκαιμικό δείκτη (από 0-100) το οποίο καθορίζει το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο γλυκαιμικός δείκτης των άγουρων μπανανών είναι περίπου 30, ενώ οι ώριμες μπανάνες είναι περίπου 60. Η μέση αξία όλων των μπανανών είναι 51. Αυτό σημαίνει ότι οι μπανάνες δεν προκαλούν σημαντικές αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιή άτομα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει για τους διαβητικούς, οι οποίοι πιθανότατα θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πολλές ώριμες μπανάνες και αν το κάνουν θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά το σάκχαρο στο αίμα τους.

 

3. Οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν την πεπτική υγεία

Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης πέψης. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι μπανάνες περιέχουν κυρίως δύο είδη ινών:
Πηκτίνη: Μειώνεται καθώς η μπανάνα ωριμάζει.
Ανθεκτικό άμυλο: Βρίσκεται στις άγουρες μπανάνες.

Το ανθεκτικό άμυλο διαφεύγει από την πέψη και καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου γίνεται τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Επιπλέον, μερικές μελέτες κυττάρων προτείνουν ότι η πηκτίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

4. Οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Καμία μελέτη δεν έλεγξε άμεσα τις επιπτώσεις των μπανανών στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι μπανάνες έχουν πολλά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ένα κατάλληλο τρόφιμο για την απώλεια βάρους.

Οι μπανάνες περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, με μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα να περιέχει περίπου 100 θερμίδες, καθώς είναι επίσης πολύ θρεπτική κρατώντας σας χορτάτους.

Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά έχει επανειλημμένα συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος και απώλεια βάρους.

Επιπλέον, οι άγουρες μπανάνες είναι πλούσιες με ανθεκτικό άμυλο, επομένως τείνουν να μειώνουν την όρεξή σας.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ VS ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ

 

5. Οι μπανάνες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς, και ειδικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, παρά τη σημασία του, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο στη διατροφή τους. Οι μπανάνες είναι μια μεγάλη διατροφική πηγή καλίου και μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους (118 γραμμάρια) περιέχει το 9% της ΣΗΠ.

Μια πλούσια σε κάλιο διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και οι άνθρωποι που τρώνε άφθονο κάλιο έχουν έως και 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα μαγνησίου, η οποία είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης: ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

 

6. Οι μπανάνες περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές διατροφικών αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Περιέχουν διάφορους τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως η ντοπαμίνη και οι κατεχίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών ασθενειών.

Ωστόσο, δεν ισχύει το γεγονός ότι η ντοπαμίνη από τις μπανάνες λειτουργεί ως μια χημική ουσία στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, δεν διασχίζει καν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά λειτουργεί απλά ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αντί να μεταβάλλει τις ορμόνες ή τη διάθεση.

Διαβάστε επίσης: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

 

7. Οι άγουρες μπανάνες μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλές από τις πιο σοβαρές ασθένειες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι 15-30 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου ανά ημέρα μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 33-50%, σε μόλις 4 εβδομάδες.

Οι άγουρες μπανάνες είναι μια μεγάλη πηγή ανθεκτικού αμύλου και μπορεί συνεπώς να συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ωστόσο, ο λόγος για αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι καλά κατανοητός και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες για αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης: ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΛΙΠΟΥΣ

 

8. Οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των νεφρών

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγιή λειτουργία των νεφρών. Ως μία καλή διαιτητική πηγή καλίου, οι μπανάνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη διατήρηση υγιών νεφρών.

Μια μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μπανάνες 2-3 φορές την εβδομάδα για πάνω από 13 χρόνια ήταν 33% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν νεφρική νόσο.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι εκείνοι που τρώνε μπανάνες 4-6 φορές την εβδομάδα έχουν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν τρώνε μπανάνες.

 

9. Οι μπανάνες ενδεχομένως να παρέχουν οφέλη για τη σωματική άσκηση

Οι μπανάνες συχνά αναφέρονται ως ιδανικό τρόφιμο για αθλητές, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας τους σε μέταλλα και γρήγορους υδατάνθρακες. Η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών κραμπών και πόνου που σχετίζονται με την άσκηση, τα οποία επηρεάζουν το 95% του γενικού πληθυσμού.

Ο λόγος για τις κράμπες είναι βασικά άγνωστος, αλλά μια δημοφιλής θεωρία αναφέρεται σε ένα μίγμα αφυδάτωσης και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, μελέτες έδωσαν μικτά ευρήματα σχετικά με τις μπανάνες και τις μυϊκές κράμπες. Κάποιοι τις θεωρούν χρήσιμες, ενώ άλλοι όχι. Γενικά, οι μπανάνες έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν εξαιρετική διατροφική επιλογή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση αντοχής.

Διαβάστε επίσης: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

 

Πηγή: Healthline.com


ΠΙΘΑΝΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ.
ΧΟΡΤΑ: ΜΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΦΑΓΟΠΥΡΟ: ΕΝΑΣ ΣΠΟΡΟΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Advertisment