ΜΟΝΙΜΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ


Το φούσκωμα που αισθάνονται οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως οφείλεται σε πεπτικές διαταραχές. Η πρησμένη κοιλιά είναι ένα κοινό, αλλά ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστάσεων που προδιαθέτουν σε φούσκωμα είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσκοιλιότητα κλπ.

Αρκετές θεραπείες έχουν βρεθεί και έχουν ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Όμως τι γίνεται όταν ο ασθενής τελειώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία κατά των φουσκωμάτων και τα συμπτώματα και το πρήξιμο στην κοιλιά δεν λένε να υποχωρήσουν;

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΦΟΥΣΚΩΜΑΤΟΣ

 • Αποφεύγετε συνήθειες που προκαλούν κατάποση αέρα, όπως οι τσίχλες, το κάπνισμα, η γρήγορη κατάποση φαγητού και η ομιλία κατά τη διάρκεια που μασάτε.
 • Περιορίστε τις τροφές οι οποίες σας προκαλούν φούσκωμα όπως τα όσπρια, διάφορα λαχανικά όπως κουνουπίδι, αγκινάρες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, καλαμπόκι, κρεμμύδι, αρακάς, πατάτες κλπ. Επίσης τα ανθρακούχα ποτά λόγω του ανθρακούχου αερίου που περιέχουν μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Αν υπάρχει ευαισθησία στην λακτόζη, προτείνετε η κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη. Ακόμα η αποφυγή των λιπαρών τροφών μπορεί να είναι αποτελεσματική.
 • Συχνά και μικρά γεύματα κάθε 3 ώρες τουλάχιστο – Το στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο. H παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα.
 • Καλή μάσηση της τροφής – Όταν οι μπουκιές σου είναι μεγάλες, δυσκολεύεται η διάσπασή τους από το στομάχι με αποτέλεσμα την παραγωγή μεθανίου, δηλαδή αερίων και τυμπανισμού.
 • Μείωση κατανάλωσης του νατρίου – H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Γι’ αυτό, μείωσε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικατάστησέ το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά.
 • Πίνετε αρκετό νερό – Η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Επίσης αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.
 • Καταναλώνεται επαρκής ποσότητες πρωτεϊνών – Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το κρέας κλπ.
 • Βάλε στην ζωή σου την γυμναστική – Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού με αποτέλεσμα την μείωση των συμπτωμάτων των φουσκωμάτων στην κοιλιά.
 • Προσοχή στην κατανάλωση υδατανθράκων – Καταναλώστε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες ως αποτέλεσμα την καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
 • Προσπαθήστε να περιορίσετε το στρες και το άγχος – Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το στρες χτυπά στο στομάχι. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, το φούσκωμά σας να μην οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες, αλλά σε έντονο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του άγχους.
 • Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετές ώρες – Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί διάφορες διαταραχές στον οργανισμό με αποτέλεσμα την δημιουργία φουσκώματος και πρηξίματος στην κοιλιά.

 

Τάλια Ευαγγέλου
Κλινική Διαιτολόγος & Αθλητική Διατροφολόγος

 

Αναδημοσίευση από: Andreaszachariou.com


5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
STRESS… ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Advertisment