ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ


Πολλές φορές ο τρόπος ζωής μας μπορεί να επηρεάσει την όψη της επιδερμίδας μας και να συμβάλει στην πρόωρη γήρανσή της. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος και να προσπαθήσουμε να τους αποφύγουμε.

 

1. Κάπνισμα

Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα συμβάλλουν στη γήρανση της επιδερμίδας μας. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεσή μας στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει τις ρυτίδες και ξηραίνει το δέρμα. Επίσης, απορροφά τη βιταμίνη C από τον οργανισμό, που αποτελεί συστατικό κλειδί για τη σφριγηλότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

2. Έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακής προστασίας είναι επικίνδυνη για την υγεία του δέρματος. Μπορεί να δημιουργήσει φακίδες, οι οποίες μετατρέπονται σε κηλίδες, το δέρμα αφυδατώνεται και οι ρυτίδες γίνονται εντονότερες. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Συνίσταται η χρήση αντηλιακού που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, με δείκτη προστασίας 15 και άνω. Και μην ξεχνάτε να το χρησιμοποιείτε όλο το χρόνο, ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

 

3. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή συμβάλλει στη γήρανση του δέματος. Αντίθετα, η φυσική άσκηση τονώνει τους μυς και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η φυσική δραστηριότητα στα άτομα μεγάλης ηλικίας μπορεί να προστατεύσει από τη γεροντική άνοια.

 

4. Έκθεση στο κρύο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν αφυδάτωση του δέρματος, γι αυτό είναι απαραίτητη η χρήση ενυδατικής κρέμας. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε ενυδατική ακόμα και όταν κινείστε σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

 

5. Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας αυξημένη ροή του αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Μακροπρόθεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία ενδέχεται να υποστούν μόνιμες βλάβες, δημιουργώντας κοκκινίλες στο δέρμα.

 

6. Άγχος

Το άγχος και η ανησυχία προκαλούν συσπάσεις στο πρόσωπο, και με την πάροδο του χρόνου οι μύες του προσώπου προσαρμόζονται σε αυτή την κίνηση. Η λύση είναι να μετριάσετε το στρες στην καθημερινότητά σας και να προσπαθήσετε να δίνετε στο πρόσωπό σας ποικιλία εκφράσεων. Ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

 

7. Έλλειψη ύπνου

Ο ελλιπής ύπνος σας κάνει να αισθάνεστε και να φαίνεστε κουρασμένοι. Οι μαύροι κύκλοι είναι μεταξύ των βασικών ενδείξεων έλλειψης ύπνου. Σύμφωνα με έρευνες, 8-9 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για τους ενήλικες. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ καθώς και να αποφεύγετε να καταναλώνετε φαγητό τουλάχιστον 2 ώρες πριν από τον ύπνο.

Συνεπώς, το να φροντίζετε τον εαυτό σας αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα για να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ

 

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος


5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
STRESS… ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Advertisment