ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ;


Το λίπος είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων μας. Θέλουμε να ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε την αύξηση βάρους, πώς να απαλλαγούμε από αυτό, και πώς να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα χωρίς να το βλέπουμε να αναπτύσσετε ως μια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Κατόπιν αυτού, αν η απώλεια σωματικού λίπους είναι το κύριο μέλημά σας αυτή τη στιγμή, θα ήταν έξυπνο εκ μέρους σας να επενδύσετε κάποιο χρόνο στην εκμάθηση του τί είδους ιστός σώματος είναι ακριβώς το λίπος.

Διαβάστε επίσης: ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ;

 

Ο σκοπός του λίπους

Το λίπος είναι ένας ιστός που απαιτείται από το σώμα για μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η σωστή αναπαραγωγική ικανότητα (ιδιαίτερα στις γυναίκες), η απορρόφηση των κραδασμών, η ρύθμιση άλλων θρεπτικών συστατικών και η διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

Το ποσοστό του απαιτούμενου σωματικού λίπους για να κρατηθεί το σώμα στη ζωή (απαραίτητο σωματικό λίπος) είναι γύρω στο 3% για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες. Αν πάτε πιο χαμηλά από αυτά τα ποσοστά τότε θα εμφανιστούν προβλήματα. Ειδικά οι γυναίκες, ξεκινούν να βλέπουν εμμηνορροϊκές διαταραχές, όταν το σωματικό τους λίπος πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως κατά την προετοιμασία για έναν Αγώνα Fitness. Αυτό θα τις βάλει σε κίνδυνο για προβλήματα όπως η οστεοπόρωση και θα πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε.

 

Είδη λίπους

Υπάρχουν δύο είδη λίπους που μπορεί να υπάρχουν στο σώμα σας, το λευκό λίπος και το καφέ λίπος.

– Λευκό λίπος

Το λευκό λίπος είναι σημαντικό για την ενέργεια του μεταβολισμού, τη θερμομόνωση και την προστασία των οστών και των οργάνων. Τα λευκά λιποκύτταρα που συνθέτουν αυτό το λίπος είναι μεγάλα κύτταρα τα οποία δεν έχουν αρκετό κυτόπλασμα. Αντιθέτως, ένα μικρό σταγονίδιο λίπους συνθέτει περίπου το 85% του κυττάρου, ενώ ο πυρήνας και το κυτόπλασμα συνθέτουν το υπόλοιπο.

– Καφέ λίπος

Το καφέ λίπος από την άλλη, βρίσκεται πιο συχνά σε νεογέννητα μωρά και βρίσκεται ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Σκοπός αυτού του λίπους είναι να παράγει θερμότητα για να τα κρατήσει θερμά. Τα κύτταρα του είναι μικρότερα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα μιτοχονδρίων και συνεπώς είναι μεταβολικώς πιο ενεργά. Περιέχει, επίσης, πολλά μικρά σταγονίδια λίπους σε αντίθεση με ένα μεγάλο που παρατηρείται στα λευκά κύτταρα.

 

Ανάπτυξη του λίπους

Ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αφού έχετε αναπτύξει όλα τα λιποκύτταρα σας, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δεν παράγετε πλέον κανένα νέο λιποκύτταρο. Απλά αυτά γίνονται μεγαλύτερα (και για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό που τους απομένει είναι τα λευκά λιποκύτταρα).

 

Αποθήκευση λίπους

Έτσι τώρα που ξέρετε τι είναι λιποκύτταρα, σίγουρα αναρωτιέστε πώς αποθηκεύονται στο σώμα.

 

Κατανομή

Όταν καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, τα τριγλυκερίδια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται στα έντερα. Εκεί, αναμιγνύονται με τα χολικά άλατα από τη χοληδόχο κύστη και στη συνέχεια σχηματίζουν μικρότερα μόρια που ονομάζονται μικκύλια. Μετά από αυτό, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα που ονομάζονται λιπάσες, τα οποία στοχεύουν στη συνέχεια τα μικκύλια, κατανέμοντας τα σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα.

Αυτά τα νέα μόρια απορροφούνται και πάλι εντός του εντέρου και επανασυναρμολογούνται μαζί σε μια δέσμη η οποία έχει μια επένδυση πρωτεΐνης. Αυτό το νέο μόριο ονομάζεται τώρα χυλομικρό. Αυτά τα μόρια στη συνέχεια απελευθερώνονται εντός του λεμφικού συστήματος που στο τέλος τα μεταφέρει στις φλέβες σας και στη συνέχεια μέσα στη ροή του αίματος. Δεν μπορούν να εισέλθουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος εφόσον έχουν σχηματιστεί τα χυλομικρά επειδή είναι πολύ μεγάλα για να διασχίσουν το τοίχωμα του τριχοειδούς.

Τώρα που έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, η επόμενη διαδικασία είναι να αποθηκευτούν στο σώμα ως το επίφοβο σωματικό λίπος. Αυτά τα χυλομικρά παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως διαρκεί περίπου 8 λεπτά, επειδή το ένζυμο και στη συνέχει η λιποπρωτεϊνική λιπάση διασπούν ξανά αυτά τα μόρια του λίπους σε λιπαρά οξέα.

 

Ινσουλίνη

Αν τα ένζυμα αυτά είναι παρόν ή όχι για να διασπάσουν τα μόρια του λίπους εξαρτάται σε ακόμη μια άλλη ουσία, την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια πολυπεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπών.

Όταν τρώτε ταχείας πέψης υδατάνθρακες, η ινσουλίνη έχει την τάση να αυξάνεται κατακόρυφα και όταν τρώτε υδατάνθρακες πιο αργής πέψης μαζί με πλήρης πηγές πρωτεϊνών και λίπους τότε τα επίπεδα της ινσουλίνης διατηρούνται πιο σταθερά.

Διαβάστε επίσης: ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 8 ΤΡΟΦΕΣ

Τώρα, όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά, για παράδειγμα αν μόλις έχετε φάει ένα μεγάλο σακουλάκι καραμέλες, τα ένζυμα αυτά της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης πρόκειται να είναι υψηλά, ενισχύοντας έτσι την κατανομή και αποθήκευση του λίπους. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες με μία μεγάλη ποσότητα λίπους (π.χ. ένα Big Mac μαζί με μία μεγάλη Coca-Cola) δεν είναι ιδανική, καθώς ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες να αποθηκευτούν ως σωματικό λίπος (δεδομένου ότι δεν είστε σε μια θερμιδική ανεπάρκεια και οι θερμίδες χρειάζονται εκείνη τη στιγμή ως ενεργειακά καύσιμα).

Μόλις οι λιπάσες έχουν διασπάσει τα μόρια του λίπους πίσω σε λιπαρά οξέα, απορροφούνται από το αίμα στα ήδη παρόν λιποκύτταρα, αυξάνοντας το μέγεθος των κυττάρων αυτών και κάνοντας τα να φαίνονται μεγαλύτερα.

 

Υπερκατανάλωση Υδατανθράκων ή Πρωτεΐνης

Λάβετε υπόψη ότι είναι επίσης πιθανό για τα λιποκύτταρα στο σώμα σας να απορροφήσουν επίσης γλυκόζη και αμινοξέα από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που έχετε καταναλώσει. Αυτή η διαδικασία δεν περιορίζεται μόνο σε μόρια λίπους, έτσι τρώγοντας πολύ από οποιοδήποτε τρόφιμο, είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ή λίπη δεν είναι καλή ιδέα, αν η πρόληψη της αποθήκευσης λίπους είναι η κύρια σας ανησυχία.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως, αξίζει το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο εκείνη της άμεσης μετατροπής των μορίων λίπους σε λίπος, έτσι η υπερκατανάλωση τροφής σε οποιοδήποτε από τα δύο άλλα μακροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο συνολικό κέρδος λίπους.

Για παράδειγμα, αν τρώτε 100 επιπλέον θερμίδες λίπους από ότι χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρηθεί, θα πάρει μόνο συνολικά 2.5 θερμίδες για να μετατρέψει αυτές τις επιπλέον θερμίδες σε λίπος. Αν έχετε όμως φάει 100 επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες, το σώμα θα δαπανήσει περίπου 23 θερμίδες μετατρέποντας τες σε λίπος, και ακόμη περισσότερες αν έχετε φάει επιπλέον πρωτεΐνη. Επομένως, το συμπέρασμα εδώ όσον αφορά το κέρδος λίπους είναι ότι εάν πρόκειται να φάτε περισσότερο, είναι προτιμότερο να το κάνετε αυτό με υδατάνθρακες (κατά προτίμηση αργής πέψης όπως αναφέραμε πιο πάνω) ή πρωτεΐνες.

 

Συμπέρασμα

Έτσι, τώρα που έχετε καταλάβει τι είναι το λίπος και πώς λειτουργεί, ελπίζουμε ότι θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση και να την εφαρμόσετε στη δική σας κατάσταση, όχι μόνο για να προωθήσετε την καλύτερη υγεία, αλλά και για μια καλύτερη σωματική διάπλαση. Γνωρίζοντας απλά τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή τρόφιμα που περιέχουν πολύ λίπος μπορεί να βοηθήσει στο να σας δώσει κίνητρο για να διατηρήσετε τη συνέπεια σας σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

 

Πηγή: Bodybuilding.com


5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
STRESS… ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Advertisment