ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ! ΠΟΙΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΡΟIΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ


Με τον καιρό να ζεσταίνει όλο και περισσότερο ήρθε η ώρα να βγούμε έξω στον ήλιο απολαμβάνοντας τον όμορφο καιρό. Όσοι από εμάς περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο ή που έχουν παιδιά που παίζουν συχνά έξω στον ήλιο, χρειάζονται κάποια μορφή προστασίας του δέρματος για τα μεγάλα χρονικά διαστήματα έκθεσης στον ήλιο. Ποια προϊόντα όμως είναι πραγματικά καλά για εμάς;

Πάντα ακούγαμε τις μαμάδες μας να λένε «βάλε το αντηλιακό και το καπέλο σου πριν βγεις στον ήλιο». Είχε δίκιο, αλλά όχι απόλυτα. Το καπέλο είναι μια εξαιρετική ιδέα. Στην πραγματικότητα, φορώντας ένα καπέλο και ένα βαμβακερό πουκάμισο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το αντηλιακό από την άλλη πλευρά δεν είναι μια τόσο καλή ιδέα, ανάλογα με το ποιο θα χρησιμοποιήσετε.

Το Environmental Workings Group κυκλοφόρησε ένα αντηλιακό οδηγό το 2011 και τα αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσουν σοκ σε μερικούς ανθρώπους. Μόνο το 20% των αντηλιακών προϊόντων στην αγορά πέρασαν τις εξετάσεις ασφάλειας και συστάσεων. Η εξέταση ήταν αρκετά απλή. Για να είναι ασφαλές ένα προϊόν χρειαζόταν απλά να είναι αποτελεσματικό και να μην περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Ακούγεται απλό. Αλλά σε έναν κόσμο όπου τα χημικά βρίσκονται στο προσκήνιο, δεν είναι και τόσο εύκολο.

Στην πραγματικότητα, οι πιο δημοφιλείς μάρκες ήταν μεταξύ των αποτυχιών. Όλα τα εμπορικά σήματα τα οποία θα εμπιστευόταν ο μέσος καταναλωτής. Τα δύο συστατικά τα οποία αυτές οι μεγάλες μάρκες, και τα πλείστα προϊόντα, περιέχουν και θα πρέπει να αποφεύγονται είναι η οξυβενζόνη και η παλμιτική ρετινόλη.

 

– Οξυβενζόνη (Oxybenzone)

Η οξυβενζόνη είναι μία πιθανή ενδοκρινική χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές και κυτταρικές αλλοιώσεις. Έχει βρεθεί στην πλειονότητα των αντηλιακών προϊόντων στην αγορά.

 

– Παλμιτική Ρετινόλη (Renityl Palmitate)

Η παλμιτική ρετινόλη είναι μια μορφή τοπικής βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται στα αντηλιακά. Εντούτοις, όταν εκτίθεστε σε ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει βρεθεί να αυξάνει την ανάπτυξη των βλαβών του δέρματος και των όγκων. Λόγω των συνεπειών του, το Environmental Workings Group συστήνει στους καταναλωτές να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα που περιέχουν παλμιτική ρετινόλη.

Κατά την αγορά ενός αντηλιακού να είστε βέβαιοι ότι διαβάζετε τις ετικέτες και να αποφεύγετε να αγοράζετε αντηλιακά φορτωμένα με τοξικά χημικά. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά αν επισκεφθείτε ένα βιολογικό κατάστημα μπορεί να βρείτε τη λύση. Κοιτάξτε για αντηλιακά που περιέχουν ψευδάργυρο και τιτάνιο, σε αντίθεση με τοξικές χημικές ουσίες, όπως αυτές που προαναφέραμε. Να θυμάστε ότι, η καλύτερη προστασία από τον ήλιο είναι να φορείτε ρούχα και να ψάχνετε για σκιά. Χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν είναι απαραίτητο να βάζετε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε έξω στον ήλιο. Το αντηλιακό δεν επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει οποιαδήποτε λήψη βιταμίνης D από τον ήλιο. Έτσι, αν σκοπεύετε να βγείτε έξω για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, παραλείψτε το αντηλιακό και αφήστε το σώμα σας να πάρει τη βιταμίνη D που θα το κρατήσει υγιές.

 

Πηγές: Ewg.org / healthland.time.com


5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
STRESS… ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Advertisment