ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ


Η γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σωματικά και ψυχικά οφέλη. Η προγεννητική γιόγκα, όπως ονομάζεται αυτή η μορφή γιόγκα, περιλαμβάνει κίνηση, αναπνοή και επίγνωση. Η εξάσκηση γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει τους μύες της μέλλουσας μητέρας και αυξάνει την ευελιξία, η οποία είναι χρήσιμη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι στάσεις και οι κινήσεις της γιόγκα μπορεί να ανακουφίσουν επίσης από ορισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως τον πόνο στο χαμηλό μέρος της πλάτης και την κατακράτηση υγρών.

Η γιόγκα προωθεί επίσης την ηρεμία, μειώνει το στρες και δημιουργεί μια επίγνωση της σωστής αναπνοής – όλα αυτά τα οποία θα ωφελήσουν τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ή συνεχίσετε να εξασκείτε γιόγκα σε περίοδο εγκυμοσύνης.

 

Απαλύνει τον πόνο της εγκυμοσύνης

Οι κινήσεις της γιόγκα επιμηκύνουν τη λεκάνη και τα αναπαραγωγικά όργανα, και αυτό μπορεί πιθανώς να διευκολύνει το σώμα για μια ομαλή εγκυμοσύνη. Τα τακτικά μαθήματα γιόγκα μπορούν να ανακουφίσουν από ορισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως η κούραση και οι εναλλαγές διάθεσης. Οι ενσωματωμένες κινήσεις (asanas) και ανάσες (pranayama) στο γιόγκα μπορούν να μειώσουν τον πόνο στη μέση, την πλάτη και τις αρθρώσεις, να διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα και να μειώσουν το πρήξιμο των ποδιών. Η προγεννητική γιόγκα μπορεί επίσης να διευκολύνει την κίνηση του πεπτικού και κυκλοφορικού συστήματος του σώματος.

Διαβάστε επίσης: ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΓΙΟΚΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

 

Διευκόλυνση κατά τον τοκετό και τη γέννα

Μια πλήρης ρουτίνα γιόγκα για μια έγκυο περιλαμβάνει ασκήσεις γιόγκα, καθώς και κατάλληλες τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό, βαθιά χαλάρωση και mudras (χειρονομίες γιόγκα). Οι ελεγχόμενες αναπνοές που εκτελούνται μέσα από τις προγεννητικές αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα, μπορεί να απελευθερώσουν ορμόνες που καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες. Επιπλέον, η άριστη τεχνική αναπνοής μπορεί να εκπαιδεύσει το μυαλό ώστε να απελευθερωθεί από το στρες, το άγχος και το θυμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη μέλλουσα μητέρα να χαλαρώσει ετοιμάζοντας την καλύτερα για τον τοκετό. Η γιόγκα μπορεί να προετοιμάσει τους μύες του πυελικού εδάφους ώστε να γίνουν ισχυρότεροι και πιο ελαστικοί, συμβάλλοντας έτσι στην διευκόλυνση του τοκετού.

 

Πλεονεκτήματα για τη νέα μητέρα

Η συνεχής πρακτική της προγεννητικής γιόγκα μπορεί να μειώσει τις ραγάδες και να διευκολύνει τη νέα μητέρα να επιστρέψει πιο γρήγορα στο αρχικό σωματικό της βάρος, αφότου έχει γεννηθεί το μωρό. Τα τακτικά μαθήματα γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει εύκαμπτο και να διατηρήσει τονωμένους τους μύες, αλλά και να βελτιώσει ή να διατηρήσει την ισορροπία και την κυκλοφορία, με ελάχιστη ή καμία πίεση στις αρθρώσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα γιόγκα μετά τον τοκετό. Η γιόγκα συνήθως δεν συνιστάται έως έξι εβδομάδες μετά από μια φυσιολογική γέννα, και συνήθως περισσότερο μετά από μία καισαρική τομή.

 

Οφέλη για το έμβρυο

Εκτός από τα οφέλη για την μέλλουσα μητέρα, η γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επωφελής και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι τεχνικές αναπνοής αυξάνουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, επιτρέποντας έτσι περισσότερο οξυγόνο στο αίμα του εμβρύου. Οι προγεννητικές κινήσεις γιόγκα βοηθούν τους μύες της μήτρας να στηρίξουν το χώρο του εμβρύου μέσα στη μήτρα, επιτρέποντας το έμβρυο να έχει τη μέγιστη δυνατότητα κίνησης. Η γιόγκα βοηθά επίσης στο να ηρεμήσει τη μέλλουσα μητέρα, το οποίο είναι μία επωφελής κατάσταση για το έμβρυο. Σε περιόδους στρες, το σώμα της μητέρας απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία είναι επιζήμια για το έμβρυο, καθώς αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Διαβάστε επίσης: Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

 

Πηγή: Livestrong.com


4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ
ΩΦΕΛΕΙ Η YOGA ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ;
ΠΩΣ Η ΓΙΟΓΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Advertisment